Reakcija Igora Radojičića
0

"Sarajevo treba prihvatiti Dejton i RS"

SRNA
Igor Radojičić
Igor Radojičić
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić poručio je da bi bilo dobro kada bi "političko Sarajevo" prihvatilo sam Dejtonski mirovni sporazum i, čak ispod deklarativnog nivoa, "postojanje snažne RS".

Povodom izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u New Yorku da "RS treba da prihvati ujedinjenu BiH", Radojičić je rekao Srni da je riječ o "jednom od mnogobrojnih skupova nevladinih organizacija za koji, nesumnjivo, vlada veća medijska pažnja jer mu prisustvuju mnoge poznate ličnosti američke i međunarodne politike".

Šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica smatra da će BiH postojati dok ima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"BiH je zajednica dva entiteta RS i Federacije BiH i više bih volio da je Izetbegović najavio prekompoziciju Federacije BiH, odnosno Vašingtonskog sporazuma iz 1993. godine, jer bi jedino na taj način mogli doći do nekog konkretnijeg rješenja u BiH", rekao je Govedarica Srni.

Govedarica je naglasio da je "RS na svojim nogama", a da su problemi mogući jedino u finansijskom pogledu.

"Kada je riječ o odbrani interesa RS, ona nikada nije bila upitna za SDS, PDP i SNSD, što je do sada i dokazano", zaključio je Govedarica.

Poslanik Demokratske partije u Narodnoj skupštini Vojislav Gligić rekao je Srni da pozicija i opozicija u RS nikada neće pristati na "ujedinjenu BiH".
"Izetbegović je dobro rekao da su glavna prepreka tome političari iz RS i nije nam jasno zašto bi BiH bila ujedinjena ako postoje dva entiteta", zaključio je Gligić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je na konferenciji o Dejtonskom sporazumu na Univerzitetu u New Yorku da očekuje da RS prihvati 

ujedinjenu BiH.

Izetbegović je kao glavnu prepreku napretku BiH naveo srpsku stranu, odnosno političare iz Banjaluke.

Na insistiranje moderatora panela, novinara Christiane Amanpour da kaže šta je glavna prepreka napretku u BiH, Izetbegović je odgovorio da očekuje da srpska strana prihvati ujedinjenu BiH i zajedničku budućnost.

"Činim najbolje što mogu. Šaljem poruke, ali oni moraju odlučiti", rekao je Iztebegović.