vijesti
3

Irska želi doprinijeti evropskom putu BIH

FENA
Bosna i Hercegovina trudi se da ispuni uvjete koji su nužni za otpočinjanje procesa priključenja Evropskoj uniji, istaknuto je danas prilikom sastanka članova kolegija Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa članovima Zajedničke komisije za evropske poslove Parlamenta Irske.

"Činjenica je da se trenutno nalazimo u nekoj vrsti zastoja jer nismu ispunili uvjet koji nalaže presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" protiv Bosne i Hercegovine", rekao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Sulejman Tihić, ističući uvjerenje da će nakon lokalnih izbora ključni politički akteri imati dovoljno snage da razriješe i to pitanje.

Po riječima zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Bože Ljubića, ustavna struktura BiH koja je uspostavljena u Dejtonu teško može rezultirati trajnom stabilnošću zemlje zbog čega je nužna korijenita ustavna reforma.

Kako je rekao, rješavanje strateških pitanja Bosne i Hercegovine doprinijet će lakšim odgovorima na brojna druga egzitencijalna pitanja.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić istaknuo je danas da će u Bosni i Hercegovini trajati mir sve dok mir traje u Evropi i da to irski privrednici koji mogu investirati u BiH trebaju znati.

"Mladi ljudi u BiH se intenzivno obrazuju i imaju poseban senzibilitet za savremena tehnološka rješenja", rekao je Tadić i dodao da bi bilo dobro da irske kompanije otvore mogućnost da ti mladi stručnjaci upotrijebe stečena znanja.

Gosti iz Irske istaknuli su da Irska 2013. godine preuzima predsjedavanje Evropskom unijom i da želi doprinijeti evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Posjeta Bosni i Hercegovini, rečeno je danas, dio je procesa definiranja prioriteta za period predsjedavanja kao i pokušaja davanja dodatnog podstreka procesu proširenja Evropske unije u regionu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.