BiH
0

Izetbegović se sastao s irskom ministricom za evropske poslove

Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas državnu ministricu za evropske poslove Irske Lucindu Creighton koja boravi u bilateralnoj posjeti BiH u svojstvu predstavnice predsjedavajućeg Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i predstavnice zemlje naredne predsjedavajuće Evropskom unijom.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u BiH i regiji, posebno u kontekstu evropskih integracija i očekivanja da se BiH i zemlje regije pridruže EU-u u narednom periodu.

"Irska ministrica je izrazila zadovoljstvo što je u posjeti BiH, pozdravila pokretanje dijaloga na sastanku na visokom nivou o procesu pristupanja BiH u EU održanom u Bruxellesu, te obećala dalju podršku EU-a i OSCE-a na tom putu. Ministrica je izrazila optimizam u očekivanju da će do kraja ove godine BiH predati aplikaciju za kandidaturu u EU, kada i Irska preuzima predsjedavanje EU-om", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je državnoj ministrici za evropske poslove Irske za posjetu i podršku koju Irska, a i institucije EU-a i OSCE-a, pružaju BiH na putu daljeg napretka.

Sastanku su prisustvovali savjetnici članova Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i Željka Komšića.