{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Odgovornost je na političkim liderima u BiH

F
13.11.2012. u 11:18
0
16
EU: Odgovornost je na političkim liderima u BiH
0
EU: Odgovornost je na političkim liderima u BiH
Evropska komisija je jasno navela u svom Izvještaju o napretku za 2012. godinu, a što je ujedno i jedini relevantan izvještaj kada je riječ o ocjenama napretka BiH ka EU, da BiH, za razliku od svojih susjeda, nije postigla neophodan napredak na putu evropskih integracija.
Ovo je za Agenciju FENA izjavila portparolka Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović upitana da prokomentira izvještaj koji je Milorad Dodik uputio nekim ambasadorima i zvaničnicima međunarodne zajednice, a u kojem, između ostalog, za krizu u BiH optužuje OHR te državni nivo.

Dodala je da je jasno da je potpuna odgovornost na političkim liderima u BiH da osiguraju pomake o pitanjima EU integracija, kao i da usvoje i provedu neophodne reforme.

"Upravo u tom kontekstu, vlasti i politički lideri BiH su se usaglasili u junu u Briselu u vezi s hitnim koracima koje BiH mora preduzeti da bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, a zemlja bila u mogućnosti da podnese vjerodostojnu aplikaciju za članstvo", kazala je Milović-Halilović.

Naglasila je da je Evropska unija razočarana što su bh. lideri propustili da ispune zadate ciljeve i rokove iz Mape puta koje su sami dogovorili u Briselu.

Međunarodna zajednica dijeli zajednički cilj u BiH, a to je da zemlja može sama rješavati svoje probleme i da je nepovratno na putu ka EU.

"Vlasti i politički lideri ove zemlje imaju punu odgovornost za ostvarenje toga", zaključila je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: