Ino studiranje
145

Erasmus+ jedan od najuspješnijih EU programa: Neprijatelj nacionalističke politike na Balkanu

Piše: R. D.
Foto: Europa.ba
Foto: Europa.ba
Krajem novembra prošle godine obilježena je trideseta godišnjica Erasmusa, jednog od najuspješnijih programa Evropske unije. Mladima se kroz ovaj program već tri desetljeća omogućava da steknu nova iskustva i prošire vidike odlaskom u inozemstvo. Erasmus+ posebno je namijenjen zemljama kao što je BiH, a iskustva su i više nego pozitivna.

Jasna Bošnjović, rukovoditeljica službe za međunarodnu saradnju UNSA, kaže nam kako je boravak izvan granica domovine sam po sebi koristan za mlade ljude.

"Nekima od njih to je prva prilika da žive samostalno i upravljaju svojim budžetom. Boravak u drugačijem okruženju od onog u kojem se svakodnevno nalaze je svojevrsna škola za sebe. To je prilika da upoznaju druge kulture i socioekonomske sisteme. Što se tiče obrazovanja i studiranja, tek kad se provede određeno vrijeme u drugim visokoobrazovnim sistemima moguće je sagledati prednosti i nedostatke vlastitog sistema. Lično iskustvo je neprocjenjivo i njega ne može nadomjestiti čitanje o drugim zemljama ili slušanje priča drugih koji su već boravili na tim mjestima. Univerzitet u Sarajevu je privilegovan da sarađuje s vrhunskim evropskim univerzitetima te se time mladim ljudima otvara mogućnost da uporede svoje uslove s onim koji postoje na vrhunskim univerzitetima i da tako i sami teže boljem po povratku u svoju zemlju", kaže Bošnjović.

Studenti Univerziteta u Sarajevu orijentisani su ka univerzitetima u Grazu, Rimu, Heidelbergu, Barceloni, Portu, Lisabonu, Berlinu...

"Univerzitet u Sarajevu sarađuje sa sto EU univerziteta u okviru Erasmus+ programa, tako da je našim studentima na raspolaganju zaista dovoljan broj prestižnih stipendija. Obrazovanje izvan matičnih institucija i život izvan zone komfora neminovno mijenjaju pojedince. Susret s pripadnicima drugih kultura i religija tek tada pokazuje šta znači multikulturalnost i poštivanje drugih i drugačijih", rekla je Jasna Bošnjović.

Bošnjović nam kaže kako je interes studenata iz BiH zadovoljavajući, ali bi mogao biti i izraženiji. S druge strane, strani studenti su itekako zainteresovani za dolazak u našu zemlju.

"Interes stranih studenata za boravak na našem univerzitetu je značajan, svake godine ugostimo blizu sto studenata iz zemalja članica Evropske unije i tako je već godinama. EU studenti iskazuju visok stepen zadovoljstva boravkom u našoj instituciji i u našoj zemlji", kazala je naša sagovornica.

Odlična prilika za učenje i putovanje

Elma Oručević, učesnica u ovom vrijednom projektu, o Erasmusu ima samo riječi hvale jer je dobila priliku za stjecanje novih iskustava, znanja i poznanstava.

"Zimski semestar 2016/2017. sam provela na Fakultetu za društvene nauke u Ljubljani. Studenti su mogli birati predmete koji su na engleskom i nisu nužno morali biti povezani. Program razmjene je odlično iskustvo jer se nađete sa studentima iz različitih zemalja i na svakom predavanju imate nove kolege. Nastavne metode se također razlikuju i predavanja su interaktivna s mnogo grupnog rada. Erasmus također nudi dosta slobodnog vremena pa smo produžene vikende koristili za putovanja. Studenti za svoj boravak dobiju stipendiju pa je to još jedan razlog zbog kojeg bi svako željan novog iskustva, znanja i poznanstava trebao bar jednom iskoristiti ovu šansu", kazala je Elma Oručević.

Samir Beharić je već nekoliko godina administrator veoma popularne Facebook grupe "Odliv mozgova" i veoma je glasan u promociji visokoškolskog obrazovanja van BiH.

"Erasmus+ je obilježio dobar dio mog dodiplomskog i cijeli magistarski studij. Kao neko ko je tokom bachelor studija na Fakultetu političkih nauka UNSA dobio stipendije Erasmus Mundus i Erasmus+ i studirao na univerzitetima u Berlinu i Rimu, bez ikakvog pretjerivanja mogu reći da mi je ovaj program promijenio život. Pošto trenutno u sklopu programa Erasmus Mundus Joint Master Degree pohađam studij na Univerzitetu u Beču i stažiram pri Austrijskom institutu za međunarodne odnose, uvjeren sam da dodatne pozitivne promjene tek dolaze", kaže Beharić.

Balkanci uspješno sarađuju na neutralnim terenima

Erasmus+ studenticama i studentima iz BiH pomaže da steknu međunarodno iskustvo i kontakte koji će im biti od koristi pri pronalasku posla.

"Za razliku od BiH, na evropskom tržištu rada od ocjena su mnogo relevantniji bogat CV, preporuke profesora i poslodavaca te vannastavni angažman. Kao stipendisti ovog programa učimo i da raspolažemo godišnjim budžetom od nekoliko hiljada eura, osamostaljujemo se i predstavljamo zemlju iz koje dolazimo. Erasmus+ mlade iz BiH povezuje s evropskim naučnim, društvenim i aktivističkim krugovima, daje im priliku da upoznaju prijatelje iz cijelog svijeta i nauče nove jezike. Najveća vrijednost programa Erasmus+ leži upravo u činjenici da stipendiste izvodi iz zone komfora, razbija predrasude i mijenja duboko usađena uvjerenja koja možda nosimo iz porodice i škole. Erasmus+ jednostavno širi horizonte. U šali kažem da ovaj program utječe na stvaranje nove karike u lancu evolucije čovjeka: nakon Homo sapiensa dolazi Homo Erasmus", priča nam Samir Beharić.

Program Erasmus+ je posebno bitan za regionalnu saradnju mladih ljudi.

"Mladi sa Zapadnog Balkana se mnogo više druže i susreću na 'neutralnom terenu'. Studentima Univerziteta u Sarajevu lakše je jedan semestar provesti na Univerzitetu u Portu, nego na Univerzitetu u Beogradu. Kad odu na Erasmus+ razmjenu, Balkanci su najbolji prijatelji. Na Balkanu se teško i upoznaju. Erasmus+ je u posljednjih dvadeset godina zbližio više Hrvata, Bošnjaka, Srba i Albanaca nego svi napori naših vlada zajedno. Ovaj program je zbog toga možda i najveći neprijatelj nacionalističkih politika na Balkanu. U cilju boljeg povezivanja bivših i trenutnih Erasmus+ studenata sa Zapadnog Balkana, nedavno je osnovana i Western Balkans Alumni Association koju vode upravo studentice i studenti koji su primali ili primaju stipendiju Erasmus+ i rade na poboljšanju omladinske i studentske saradnje u regionu", kazao je Beharić.