vijesti
0

Doris Pack: Federacija BiH treba da dobije novu ustavnu strukturu

Klix.ba
Doris Pack (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Doris Pack (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Doris Pack, članica Evropskog parlamenta i izvjestiteljica za Bosnu i Hercegovinu naredne će sedmice u Vanjskopolitičkom odboru u Briselu predstaviti Nacrt rezolucije o našoj zemlji.

U Nacrtu rezolucije, prema onome što je Pack kazala u izjavi za TV 1, naći će se očekivane poruke. Tako će Pack od Evropskog parlamenta tražiti da pozove vlasti u BiH da hitno provedu presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, ali i da provedu mapu puta, koja je uvjet za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između naše zemlje i EU.

Pack će od Evropskog parlamenta također tražiti da pozove Evropsku komisiju i specijalnog predstavnika EU u našoj zemlji da se što više angažiraju kada je u pitanju ustavna reforma u FBiH. "Veoma je bitno da pomognemo da FBiH dobije novu ustavnu strukturu jer ova koja je formirana Mirovnim sporazumom u Daytonu je struktura koja je temeljena na Sporazumu iz Washingtona i to nije model koji će BiH odvesti u EU. Previše je nivoa odlučivanja", kazala je Pack za TV1.

Nacrt rezolucije Pack će predstaviti 18. februara u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta. Ovaj nacrt je tek u prvoj fazi, jer mora proći kroz dva čitanja u ovom odboru, prilikom kojih će drugi članovi podnijeti svoje amandmane. Nakon faze pregovaranja o amandmanima, očekuje se da će prijedlog nacrta u ovom odboru biti usvojen sredinom marta, a da bi ga Evropski parlament trebao usvojiti u konačnoj verziji na plenarnom zasjedanju sredinom aprila u Strasbourgu.