vijesti
38

Dodik najavio mogućnost da RS prihvatiti adaptirani SSP

FENA
Milorad Dodik (Foto: FENA)
Milorad Dodik (Foto: FENA)
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio je danas mogućnost da RS prihvati adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s EU, ukoliko Njemačka ponudi prihvatljivu nadoknadu šteta za poljoprivredne proizvođače i prerađivače.

Kazao je da će se 13. jula sastati s njemačkim saveznim ministrom za poljoprivredu i razgovarati o mogućoj adaptaciji Sporazuma o stabilizaci i pridruživanju BiH s EU, te razgovarati o mogućoj nadoknadi šteta poljoprivrednicima u skladu sa obećanjem njemačke kancelarke Agnele Merkel.

"Ukoliko bude stvari koje su prihvatljive, prije svega, za korisnike, mi ćemo to uraditi. Glavnu riječ imaju poljoprivredni proizvođači i prerađivači. Ako oni budu zadovoljni određenim aranžmanima, možemo da se krećemo dalje", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Bratuncu.

Govoreći o mogućem referendumu u RS-u o 9.januaru, Danu RS-a, koji je osporio Ustavni sud BiH, naveo je da bi "optimalno bilo da se referendum održi sedmicu dana prije lokalnih izbora".

Entitetski predsjednik je danas u Bratuncu prisustvova parastosu srpskim žrtvama srednjeg Podrinja i Birča, navodeći da je od ključne važnosti da srpske žrtve ne budu zaboravljene.