vijesti
2

Direkcija za evropske integracije održala konfenciju na temu "Upitnik Evropske komisije"

Klix.ba
Foto: DEI
Foto: DEI
Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH je danas u Sarajevu organizovala prvu u nizu konferencija o Upitniku Evropske komisije. Događaj je okupio oko 250 predstavnika institucija BiH koji su imali priliku da čuju najvažnije informacije o predstojećem zadatku u procesu integrisanja - pripremi odgovora na upitnik.

Predstavnici Direkcije su podsjetili na materijale i alate kreirane u sklopu metodoloških priprema koje je Direkcija obavila da bi institucije odgovaranje na upitnik što uspješnije savladale.

"Sprecifičnosti ovog posla biće veliki broj pitanja, mnogo učesnika u pripremi odgovora i kratki rokovi, ali institucije u BiH nisu bez iskustva u realizaciji ovakvih zadataka", kazala je Darija Ramljak, pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije.

O važnosti pružanja kvalitetnih odgovora na pitanja iz upitnika, učesnicima je govorio i Jan Snaidauf, šef političkog i ekonomskog odjela Delegacije EU u BiH, a iskustva Srbije u ovom poslu prenio je Vladimir Međak, pravni savjetnik pregovaračkog tima Vlade Srbije.

Upitnik je najbitniji, ali ne i jedini izvor informacija kojim će se Evropska komisija služiti u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a odgovaranje na upitnik će biti prilika da BiH pokaže kapacitete ne samo za ovaj, već i naredne zadatke u procesu. Konferencije o upitniku Direkcija će tokom ovog mjeseca organizovati i u Mostaru, Banjoj Luci i Brčkom. Detaljne informacije u vezi sa upitnikom, dostupne su na web lokaciji Upitnik.