BiH
30

Civilno društvo se uključuje u proces odgovaranja na Upitnik EK

Piše: Er. M.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Direkcija za evropske integracije organizovala je radionicu za organizaciju civilnog društva, na kojoj je predstavljen Upitnik Evropske komisije.

Glasnogovornica Direkcije za evropske integracije BiH Marina Kavaz-Siručić kazala je kako je cilj radionice bio da se organizacijama civilnog društva predstavi Upitnik Evropske komisije koji je nedavno uručen našoj zemlji.

"Cilj je i da predstavimo načine na koje civilno društvo može učestvovati u procesu odgovaranja na Upitnik. Isključivi način učešća civilnog društva u procesu odgovaranja na upitnik bit će posredstvom web platforme e-konsultacije", rekla je Kavaz-Siručić.

Inače, riječ je o platformi koju je Direkcija za evropske integracije BiH razvila radi konsultovanja sa civilnim društvom u pretpristupnoj pomoć.

"Drugi način je i web platforma e-konsultacije Ministarstva pravde BiH. Cjelokupan upitnik će do kraja godine biti postavljen na ove dvije platforme i organizacije civilnog društva imat će priliku da odgovore na Upitnik", rekla je Kavaz-Siručić.

Istakla je da će svi oni odgovori koji budu metodološki prihvatljivi u skladu sa smjernicama za pripremu odgovora biti prevedeni na engleski jezik i skupa sa odgovorima institucija proslijeđeni Evropskoj komisiji.

Funkcionalni dijalog sa predstavnicima civilnog društva i učešće građana u procesu kreiranja i provedbi javnih politika važan je element procesa evropskih integracija, ističu iz Direkcije za evropske integracije BiH.

Učešće civilnog društva u procesu pristupanja doprinosi boljem razumijevanju neophodnih reformi u BiH te je stoga neophodno da se pored nadležnih institucija koje će učestvovati u procesu odgovaranja na Upitnik EK, u ovaj važan zadatak uključe i organizacije civilnog društva.

Bosni i Hercegovini je Upitnik EK uručen 9. decembra i predstavlja zvanični dokument kojim EU procjenjuje spremnost BiH da započne proces pristupanja, odnosno stiče uvid u stepen ostvarenih reformi i usklađenosti domaćeg zakonodavstva za evropskim zakonodavstvom po svim poglavljima acquisa. Dostavljanju Upitnika EK prethodilo je podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u EU u februaru 2016. godine.

Pravo učešća na današnjoj informativnoj radionici predstavljanja Upitnika EK imale su sve organizacije civilnog društva u BiH.