vijesti
15

Dilberović o EU integracijama: Izgubili smo dragocjeno vrijeme, a tek nas čekaju veliki zadaci

Piše: Er. M.
Edin Dilberović
Edin Dilberović
Nakon usvajanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović kazao je za Klix.ba kako je BiH izgubila dragocjeno vrijeme da jednostavno više nema vremena za gubljenje.

Dilberović je kazao kako je nedavno završena prilagodba SSP-a još jedan pokazatelj opredijeljenosti BiH da realizuje obaveze u procesu.

"BiH je ovim ispunila jedan od preduvjeta da bi Vijeće EU razmotrilo zahtjev BiH za članstvo u EU i potvrdila kredibilitet tog zahtjeva. Provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je primarna obaveza BiH u procesu integrisanja i ono će kao i do sada biti nastavljeno", rekao je Dilberović.

Što se tiče daljih obaveza na putu ka EU, Dilberović ističe da nas dalje očekuje tehnička dorada teksta Odluke o unaprijeđenom mehanizmu koordinacije.

"Nakon razmatranja i prihvatanja zahtjeva BiH za članstvo u EU, Evropska komisija će Bosni i Hercegovini proslijediti upitnik s nekoliko hiljada pitanja. Na temelju odgovora će pripremiti mišljenje u kojoj je mjeri BiH spremna ispuniti kriterije za članstvo", rekao je Dilberović.

Ističe da će odgovaranje na upitnik Evropske komisije biti najzahtjevniji i najkompleksniji posao u dosadašnjem toku procesa.

"Osim toga, veliki zadatak pred BiH je priprema cjelodržavnih sektorskih strategija u sektorima kao što su poljoprivreda, okoliš i energetika, kako bi BiH mogla računati na veće iznose pretpristupne pomoći", kazao je Dilberović.

S obzirom na političke blokade evropskih integracija koje su bile evidentne posljednjih sedmica, direktora Direkcije za evropske integracije BiH pitali smo koliko je naša zemlja izgubila zbog blokada.

"Izgubila je dragocjeno vrijeme, a vrijeme je jedini nenadoknadiv resurs. BiH više jednostavno nema vremena za gubljenje", zaključio je Dilberović.