Dan Evrope
0

Danas obilježavanje 61. godišnjice Schumanove deklaracije

FENA
Ove sedmice u Evropskoj uniji se obilježava 61. godišnjica Schumanove deklaracije, koja se smatra prvim korakom u stvaranju današnje Unije, Evropski parlament zasjeda u Strasbourgu, a u Bruxellesu ministri unutarnjih poslova zemalja članica razgovarat će o manjim promjenama Schengenskog sporazuma.

U ponedjeljak, 9. maja, obilježava se 61. godišnjica Schumanove deklaracije, što se u EU slavi kao Dan Evrope.

U ponedjeljak navečer počinje majsko plenarno zasjedanje Evropskog parlamenta u Strasbourgu. U utorak će zastupnici raspravljati o prijedlogu Evropske komisije da se omogući uvođenje graničnih kontrola unutar schengenskog prostora u iznimnim situacijama. U raspravi će sudjelovati i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

O istoj temi u četvrtak će razgovarati i ministri unutarnjih poslova koji će se okupiti na vanrednom sastanku.

"Evropska komisija je 4. maja najavila prijedloge o manjim promjenama Schengenskog sporazuma kako bi se bolje definirali kriteriji za privremeno uvođenje graničnih kontrola duž nacionalnih granica unutar schengenskog prostora u iznimnim okolnostima poput slučajeva da se jedan dio vanjske granice neočekivano nađe pod velikim pritiskom", rekla je na pres-konferenciji povjerenica Malmstroem.

Pitanje funkcioniranja schengenskog prostora unutar kojega su ukinute granice među državama članicama i koje se smatra jednim od najvećih postignuća u integraciji Evrope izbilo je u prvi plan nakon što je Italija dopustila izbjeglicama iz Tunisa, kojih je oko 25.000 stiglo na otoku Lampedusu, da se slobodno kreću unutar schengenskog prostora.

Evropska komisija, koja se ove sedmice zbog plenarne sjednice Evropskog parlamenta sastaje u Strasbourgu u utorak, raspravljat će o pojedinostima financijskog programa spašavanja Portugala, treće zemlje eurozone koja je do sada zatražila pomoć EU-a.