{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crnadak: Svi na prostoru zapadnog Balkana imaju isti cilj - članstvo u EU

F
11.11.2017. u 17:44
35
21
Crnadak: Svi na prostoru zapadnog Balkana imaju isti cilj - članstvo u EU
35
Crnadak: Svi na prostoru zapadnog Balkana imaju isti cilj - članstvo u EU
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas je učestvovao na Regionalnoj konferenciji o evropskim integracijama zapadnog Balkana koja je održana u Skoplju.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Crnadak je na panelu pod nazivom "Izgradnja kapaciteta i regionalna saradnja u procesu evropskih integracija zapadnog Balkana" naglasio da svi na prostoru zapadnog Balkana imaju isti cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji, te je dodao da je ulaganje stalnih napora koji su usmjereni na razvoj regionalne saradnje ključno za veze, stabilnost i prosperitet regiona.

Posebno je istakao važnost Berlinskog procesa, jer je u protekle četiri godine donio značajne rezultate u oblasti povezivanja ljudi, zajedničkih infrastrukturnih projekata, ekonomskog razvoja, te borbe protiv terorizma i radikalizma.

Također, Crnadak je pozvao na snažniju saradnju kako bi bili ostvareni bolji rezultati na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te je pozdravio činjenicu da će te teme biti važan dio samita zapadni Balkan-EU, čije održavanje je planirano 2018. u Londonu.

Osim toga, podržao je održavanje prvog digitalnog regionalnog samita koji će biti održan u Makedoniji sljedeće godine, jer će se baviti konkretnim poboljšanjima poput smanjenja cijena telefonskih usluga u romingu.

Crnadak je potcrtao da je reforma javne uprave dala određene rezultate, ali da se jačanje kapaciteta za približavanje EU standardima nastavlja i u institucijama na nivou BiH, kao i u entitetskim institucijama.

Konferenciju u Skoplju otvorio je predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev, a učestvovali su ministri evropskih poslova zemalja zapadnog Balkana, kao i predstavnici diplomatskog kora i civilnog sektora iz cijelog regiona, saopćeno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: