vijesti
7

Crnadak o aplikaciji za članstvo u EU: Činimo sve da to bude što prije

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je kako ne može davati procjene o tome da li su zaista realne najave da će BiH predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU u januaru 2016. godine.

Crnadak je kazao kako do sada nije davao ocjene te vrste i kako ih ne bi davao ni danas, dodajući kako će bh. vlasti učiniti sve da BiH što prije dobije status kandidata.

"Što se tiče aplikacije, nisam sklon obećanjima i kompletnim datumima. Činimo sve da to bude što prije. A ja ću zajedno sa našom diplomatijom nastaviti raditi na tome da naš put ka EU bude što brži", rekao je Crnadak.

On je dodao da će prva službena posjeta u januaru bit posjeta Londonu te da će to biti jedna od prilika da se u državi koja je jedan od inicijatora novog pristupa Evropske unije BiH dodatno predoči šta su bh. vlasti uradile i da se daju argumenti da bh. aplikacija ide što ranije te da bude prihvaćena.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je na vanrednoj konferenciji za medije u četvrtak potvrdio da će naša zemlja aplikaciju za članstvo u EU podnijeti već u januaru 2016.

Iz Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH (DEI) kazali su za Klix.ba kako zahtjev za članstvo u EU može podnijeti svaka evropska država čije uređenje počiva na demokratskim principima i da u tom smislu BiH nema formalnih smetnji. No da bi zahtjev bio razmotren potrebno je da bude vjerodostojan.