Crnadak o aplikaciji za članstvo u EU: Činimo sve da to bude što prije

Crnadak o aplikaciji za članstvo u EU: Činimo sve da to bude što prije
7
Piše: Er. M.
21.12.2015. u 13:46
23
komentara
7

dijeljenja
Crnadak o aplikaciji za članstvo u EU: Činimo sve da to bude što prije Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je kako ne može davati procjene o tome da li su zaista realne najave da će BiH predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU u januaru 2016. godine.
Crnadak je kazao kako do sada nije davao ocjene te vrste i kako ih ne bi davao ni danas, dodajući kako će bh. vlasti učiniti sve da BiH što prije dobije status kandidata.

"Što se tiče aplikacije, nisam sklon obećanjima i kompletnim datumima. Činimo sve da to bude što prije. A ja ću zajedno sa našom diplomatijom nastaviti raditi na tome da naš put ka EU bude što brži", rekao je Crnadak.

On je dodao da će prva službena posjeta u januaru bit posjeta Londonu te da će to biti jedna od prilika da se u državi koja je jedan od inicijatora novog pristupa Evropske unije BiH dodatno predoči šta su bh. vlasti uradile i da se daju argumenti da bh. aplikacija ide što ranije te da bude prihvaćena.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je na vanrednoj konferenciji za medije u četvrtak potvrdio da će naša zemlja aplikaciju za članstvo u EU podnijeti već u januaru 2016.

Iz Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH (DEI) kazali su za Klix.ba kako zahtjev za članstvo u EU može podnijeti svaka evropska država čije uređenje počiva na demokratskim principima i da u tom smislu BiH nema formalnih smetnji. No da bi zahtjev bio razmotren potrebno je da bude vjerodostojan.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...