|

Denis Zvizdić: Aplikacija BiH za članstvo u EU do februara 2016. godine

Denis Zvizdić: Aplikacija BiH za članstvo u EU do februara 2016. godine
33
A
Anadolija
26.11.2015. u 17:30
46
komentara
33

dijeljenja
Denis Zvizdić: Aplikacija BiH za članstvo u EU do februara 2016. godine Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako će vlasti Bosne i Hercegovine u narednih par mjeseci, a najdalje do februara 2016. godine podnijeti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji. 
Zvizdić je negativno odgovorio na pitanje da li bi, kako se to ranije navodilo, aplikacija za članstvo BiH u EU trebala biti podnesena 9. decembra kada bi članovi Predsjedništva BiH trebali boraviti u posjeti Briselu. 

"To je suviše rano. Pred nama postoje određeni zadaci pogotovo pregovaračka pozicija u smislu prilagođavanja sa SSP-om tako da 9. decembar je zaista u ovom trenutku datum do kada ne možemo to realizirati. Ali, ako kažemo da je to u narednih par mjeseci, a najdalje do februara iduće godine onda je to vrlo relevantan i realan okvir i rok u okviru kojeg ćemo zadovoljiti tražene uvjete i podnijeti kredibilnu aplikaciju", naglasio je Zvizdić. 

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji je boravio na 4. samita zemalja centralne i istočne Evrope i NR Kine u Pekingu potvrdio je za Anadoliju da je imao bilateralne susrete sa premijerima većeg broja država učesnika skupa.

"Iako u gustom rasporedu nije bilo mogućnosti za neke duže sastanke, prije svega sam iskoristio da ih upoznamo o našim namjerama da ćemo relativno brzo, u narednih par mjeseci podnijeti aplikaciju za članstvo u EU. Informisao sam ih o do sada postignutom stepenu u dinamici realizacije projekata iz oblasti evropskih integracija", naglasio je Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istakao je da "ono što je važno jeste da je dobio podršku od svih premijera sa kojima sam razgovarao, te da oni vrlo pozitivno gledaju na evropski put BiH".

"Mislim da će prilikom podnošenja aplikacije, ako zadovoljimo uvjete koje je BiH dobila vrlo brzo i pozitivno odgovoriti na takvu aplikaciju", poručio je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.  

 
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...