vijesti
12

Crnadak: Čovićeve izjave nakon sastanka s Ivanićem su ohrabrujuće

Piše: E. B.
Igor Crnadak (Foto: Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Klix.ba)
U današnjem obraćanju novinarima u Banjoj Luci ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je naglasio da su neprihvatljive izjave pojedinih medija da je Savez za promjene (SzP) kočničar evropskog puta RS-a i Bosne i Hercegovine.

"Predsjedavajući Mladen Ivanić i SzP bili su okidač za evropski put i Partija demokratskog progresa je od samoga osnivanja, kada to nije bilo popularno, u prvi plan stavila evropsku perspektivu i evropsku budućnost BiH", naglasio je Crnadak i dodao da ne mogu biti antievropski oni koji su ubrzali evropske integracije i vratili nadu građanima.

"U BiH, kada imamo rezultate i kada krenemo ka boljitku svi žele pokupiti uspjeh, i Vlada RS i Vijeće ministara, a kada stvari stoje onda bi da odgovornost bude samo na jednom mjestu", rekao je Crnadak.

On je naglasio da je njegova poruka jasna, a to je da je u interesu svih građana BiH da se evropski put nastavi na način da aplikacija u julu bude prihvaćena, te da je to ključ uspjeha svih političkih faktora ove države.

"Sve institucije u RS-u i Federaciji BiH trebaju se uključiti u podsticanje evropskog puta BiH", naglasio je ministar vanjskih poslova BiH.

On je istakao da je BiH nakon posljednje odluke o popisu došla u još veći problem od samog popisa, a to je problem poljuljanog povjerenja.

"Ja doživljavam jučerašnje izjave člana predsjedništva BiH Dragana Čovića nakon sastanka s Ivanićem kao ohrabrujuće i dobro je što smo od njega čuli da je izigran dogovor i da se stvari moraju popraviti", kazao je Crnadak.

Dodao je kako je dobro što se od Čovića čulo da u Predsjedništvu BiH neće biti preglasavanja.

"Javnost očekuje šta će sada biti i praktično učinjeno, ali ovakav pristup pokazuje da možemo očekivati poteze koji će vratiti povjerenje", rekao je Crnadak.