Pohvalila rad OHR-a
0

Catherine Ashton: Brisel želi vidjeti napredak u BiH

SRNA
Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton pohvalila je rad specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena i "saradnju sa OHR-om na terenu".

Catherine Ashton je izjavila da su ministri vanjskih poslova EU jučer razgovarali o zapadnom Balkanu i posebno o odnosima sa BiH, izražavajući želju da se vidi napredak u toj zemlji.

"Želim pohvaliti rad našeg specijalnog predstavnika Petera Sorensena, šefa delegacije u Sarajevu, i saradnju sa OHR-om na terenu", navela je Ashtonova.

Ona je dodala da je na sastanku izraženo veliko interesovanje za dijalog Beograd - Priština u Briselu. 

"Cilj dijaloga je da se razmotre praktična pitanja koja utječu na živote ljudi na sjeveru Kosova kako bi mogli normalno nastaviti život", rekla je Ashtonova.

Šefica diplomatije EU navela je da su kolege iz Vijeća za vanjske poslove željele osigurati da svi razumiju poruku da postoji potreba za uklanjanjem barikada i prekidom nasilja. 

"Razgovarali smo i o potencijalima za Srbiju da se približi EU i odnosima u kontekstu evropske perspektive za Kosovo", rekla je ona.

Ashtonova je istakla da je u stalnom kontaktu sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. 

"Znam da on ima čvrst stav o pitanju potrebe da se prekine nasilje na sjeveru Kosova i veoma sam zadovoljna njegovim saopštenjem", rekla je Ashtonova.

Dodala je da je od Tadića zatražila da osigura ulaganje maksimalnog napora Beograda da oni koji provode nasilje uklone barikade.