vijesti
0

Brkić u Briselu održao briefing za diplomate država članica Evropske unije

Piše: Er. M.
Foto: MVP
Foto: MVP
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je u prostorijama Misije BiH pri EU u Briselu briefing za diplomate država članica EU na temu "Aktualni događaji u Bosni i Hercegovini u procesu EU integracija".

Pored zamjenika ministra panelisti na briefingu su bili i direktorica Direkcije za europske integracije Nevenka Savić, šefica kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Asja Nikšić dok je moderator bila šefica Misije Bosne i Hercegovine pri EU veleposlanica Lidija Topić.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić u svom je obraćanju naglasio opredijeljenost Vijeća ministara BiH za ispunjavanje uvjeta u procesu EU integracija.

Informirao je nazočne o napretku postignutom u BiH posebno u posljednjih šest mjeseci, uključujući usvajanje zajedničke izjave Predsjedništva BiH o ispunjenju obveza u procesu EU integracija, stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, usvajanje reformske agende na svim razinama vlasti, Master plana u Predsjedništvu BiH, te usvajanje okvirne saobraćajne politike i strategije pravosuđa.

Podcrtao je značaj regionalne saradnje, posebice nakon pozitivnog ishoda Bečkog samita gdje je BiH predala aplikaciju za dva važna infrastrukturna projekta.

Također, istakao je i značaj potpisivanja Sporazuma o granicama s Crnom Gorom, kao primjer uspješne bilateralne saradnje, a pohvalio je i izuzetne rezultate u predsjedanju BiH Odborom ministara Vijeća Evrope, kao i odličnu saradnju sa Republikom Srbijom koja trenutno predsjedava Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Foto: MVP
Foto: MVP
Brkić je zatražio podršku i razumijevanje svih zemalja članica EU u budućem razdoblju. Dodao je da BiH očekuju veliki izazovi u procesu implementacije EU agende i u tom smislu podrška država članica EU je neophodna. Naglasio je da će aktualni saziv Vijeća ministara BiH intenzivno raditi na ispunjenju obveza na evropskom putu BiH.

Nakon zamjenika ministra Brkića, nazočnima se obratila direktorica DEI-a Nevenka Savić koja je prezentovala tehničke aspekte samog procesa EU integracija i prioritete, posebice nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nakon obraćanja zamjenika ministra i direktorice DEI-a, uslijedila je rasprava s brojnim pitanjima predstavnika država članica EU u vezi s reformskim procesima u BiH.

Briefingu su nazočile diplomate iz 20 država članica EU koji se izravno bave pitanjima Zapadnog Balkana (članovi radne skupine COWEB), kao i visoki dužnosnici u Glavnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, te drugi visoki diplomati