Susret Bevanda - Monti
3

"BiH je potrebna Evropskoj uniji i može je učiniti bogatijom"

FENA
Mario Monti i Vjekoslav bevanda (Foto: Anadolija)
Mario Monti i Vjekoslav bevanda (Foto: Anadolija)
Bosna i Hercegovina je potrebna Evropskoj uniji i smatram da može svojim posebnostima učiniti da EU, kao velika porodica, bude još bogatija, kazao je danas medijima u Sarajevu, a nakon susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, premijer Republike Italije Mario Monti.

Dodao je da su za što brže približavanje BiH Europskoj uniji potrebna dva preduslova: da građani riješe interne probleme te dobra ekonomska podloga.

"Građani BiH moraju riješiti svoje unutarnje probleme te se orijentisati ka budućnosti i krenuti ka zajedničkom cilju - EU", kazao je Monti.

Istakao je da je ohrabren međureligijskim skupom koji se održava u Sarajevu i koji jasno pokazuje da je suživot moguć. "Sarajevo je primjer zajedničkog života", podcrtao je.

S Bevandom je, pojasnio je Monti, razgovarao o načinima na koji se obje zemlje, i Italija i BiH, nose s ekonomskom krizom. Potvrdio je da su na djelu teška vremena za sve, ali je optimist da će sve biti prevaziđeno.

"Za to nam treba saradnja i konstruktivan dijalog. Zato sam inicirao skori susret državnika zemalja EU jer mi moramo zaustaviti one snage koje podrivaju Evropsku uniju", rekao je.

Bevanda i Monti razgovarali su i o daljoj podršci Italije BiH na njenom putu ka EU, a koja bi se trebala ogledati prvenstveno u ekonomskoj saradnji.

"Bevanda mi je predložio nekoliko oblasti u kojim bi italijanski investitori mogli pronaći svoj interes. Ovdje prvenstveno mislim na Koridor 5c, Jadransko-jonski autoput, energetski i bankarski sektor te Aerodrom Mostar", precizirao je Monti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je zahvalnost Montiju na posjeti Sarajevu i BiH, kontinuiranoj podršci Italije našoj zemlji na putu ka EU te iskrenom prijateljstvu koje ova zemlja iskazuje na mnogo načina prema BiH.