{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"BiH je potrebna Evropskoj uniji i može je učiniti bogatijom"

F
10.9.2012. u 11:55
3
0
"BiH je potrebna Evropskoj uniji i može je učiniti bogatijom"
3
"BiH je potrebna Evropskoj uniji i može je učiniti bogatijom"
Mario Monti i Vjekoslav bevanda (Foto: Anadolija)
Bosna i Hercegovina je potrebna Evropskoj uniji i smatram da može svojim posebnostima učiniti da EU, kao velika porodica, bude još bogatija, kazao je danas medijima u Sarajevu, a nakon susreta s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, premijer Republike Italije Mario Monti.
Dodao je da su za što brže približavanje BiH Europskoj uniji potrebna dva preduslova: da građani riješe interne probleme te dobra ekonomska podloga.

"Građani BiH moraju riješiti svoje unutarnje probleme te se orijentisati ka budućnosti i krenuti ka zajedničkom cilju - EU", kazao je Monti.

Istakao je da je ohrabren međureligijskim skupom koji se održava u Sarajevu i koji jasno pokazuje da je suživot moguć. "Sarajevo je primjer zajedničkog života", podcrtao je.

S Bevandom je, pojasnio je Monti, razgovarao o načinima na koji se obje zemlje, i Italija i BiH, nose s ekonomskom krizom. Potvrdio je da su na djelu teška vremena za sve, ali je optimist da će sve biti prevaziđeno.

"Za to nam treba saradnja i konstruktivan dijalog. Zato sam inicirao skori susret državnika zemalja EU jer mi moramo zaustaviti one snage koje podrivaju Evropsku uniju", rekao je.

Bevanda i Monti razgovarali su i o daljoj podršci Italije BiH na njenom putu ka EU, a koja bi se trebala ogledati prvenstveno u ekonomskoj saradnji.

"Bevanda mi je predložio nekoliko oblasti u kojim bi italijanski investitori mogli pronaći svoj interes. Ovdje prvenstveno mislim na Koridor 5c, Jadransko-jonski autoput, energetski i bankarski sektor te Aerodrom Mostar", precizirao je Monti.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je zahvalnost Montiju na posjeti Sarajevu i BiH, kontinuiranoj podršci Italije našoj zemlji na putu ka EU te iskrenom prijateljstvu koje ova zemlja iskazuje na mnogo načina prema BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: