Premijer Italije
0

Monti: Italija će nastaviti podržavati BiH

FENA
Članovi Predsjedništva BiH primili su premijera Italije Maria Montia, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za dosadašnju podršku Italije BiH, posebno na njenom putu ka Evropskoj uniji. Naglasili su da je Italija značajna zemlja, kako za Evropu, tako i za svijet, te istakli važnost njene podrške BiH i ubuduće.

Na sastanku je rečeno da je bilateralna saradnja BiH i Italije dobra, ali da se ekonomska saradnja može unaprijediti, posebno u energetskom sektoru.

Premijer Mario Monti je izrazio zadovoljstvo dolaskom u, kako je rekao, prijateljsku BiH.

Kazao da će Italija nastaviti podržavati BiH i njene aktivnosti na približavanju EU,te raditi na unaprijeđenju saradnje u svim segmentima.

Istakao je da Italija, s punim ubjeđenjem, nastavlja podržavati BiH na njenom putu ka EU, ali i da BiH treba ubrzati aktivnosti koje vode tom cilju.

Bilo je riječi i o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić - Finci, što je, kako je rečeno, jedan od uvjeta na putu ka EU.

Konstatovano je da BiH sporo napreduje ka EU, ali da, s druge strane, EU treba posvetiti značajniju pažnju ubrzanju procesa proširenja.

Razgovarano je i o saradnji dvije zemlje u Jadransko-jonskoj inicijativi, Centralnoevropskoj inicijativi, kao i o procesu evroatlantskih integracija BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su ovom prilikom uputili poziv italijanskom predsjedniku Giorgiju Napolitanu da posjeti Bosnu i Hercegovinu.