{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. vlasti tvrde da priprema odgovora na Upitnik EU ide bez problema i da će ispoštovati rokove

23.1.2017. u 08:00
45
43
Bh. vlasti tvrde da priprema odgovora na Upitnik EU ide bez problema i da će ispoštovati rokove
45
Bh. vlasti tvrde da priprema odgovora na Upitnik EU ide bez problema i da će ispoštovati rokove
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je 9. decembra 2016. godine Komesar za proširenje EU Johannes Hahn uručio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije, službeno je započet postupak pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Upitnik je uspješno preveden već krajem decembra, a u narednih šest mjeseci pred našom zemljom se nalazi jedan od najsloženijih zadataka u cjelokupnom procesu integrisanja.
Upitnik Evropske komisije koji je dostavljen Bosni i Hercegovini sadrži 3.242 pitanja grupisana u politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja pravne stečevine Evropske unije, a od Bosne i Hercegovine se očekuje da dostavi odgovore na pitanja na engleskom jeziku u roku od 6 mjeseci.

Priprema odgovora na pitanja iz Upitnika predstavlja najznačajniji izazov za administraciju u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu kompleksnost ovog procesa koji karakteriše veliki broj učesnika i institucija svih nivoa vlasti, čiji je doprinos neophodan kako bi odgovori bili potpuni i validni.

Postoje pitanja na koja odgovor treba pripremiti jedna institucija, primjerice pitanja o monetarnoj politici, ali je mnogo više onih pitanja koja u odgovoru podrazumijevaju doprinos više institucija jednog ili različitih nivoa vlasti, s obzirom na ustavnu nadležnost. Takvi primjeri su pitanja iz domena okoliša, obrazovanja ili poljoprivrede.

Odgovori Bosne i Hercegovine trebaju odražavati stanje u svim oblastima važnim za proces evropskih integracija i bit će ključni za preporuku Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata.

Nosilac aktivnosti Direkcija za evropske integracijeOdgovore na Upitnik treba da pripreme ustavno nadležne institucije na svim nivoima vlasti. Direkcija za evropske integracije je nosilac aktivnosti pri izradi odgovora za Upitnik Evropske komisije u narednom periodu.

"Direkcija ima koordinativnu i ulogu pružaoca stručno-tehničke podrške u cjelokupnom procesu integrisanja u EU pa tako i u ovom zadatku. Direkcija je metodološki pripremila teren da institucijama u što većoj mjeri olakša ovaj posao", kažu za Klix.ba u Direkciji za evropske integracije.

Direkcija je sačinila smjernice za pripremu odgovora, a kreirala je i informacioni sistem u koji će institucije elektronski unositi odgovore i doprinose za odgovore na pitanja iz Upitnika. Direkcija će koordinirati pripremu odgovora, njihovo prevođenje, jezičku i stručnu redakturu, komunicirati s Evropskom komisijom, ali i sama odgovoriti na nekoliko pitanja u vezi s pretpristupnom pomoći EU i obukama o procesu integrisanja.

Govoreći o aktivnostima koje su do sada provedene u kontekstu obuke državnih uposlenika koji će raditi na izradi odgovora, iz direkcije ističu da su u oktobru 2016. godine u četiri grada (Brčko, Banja Luka, Mostar i Sarajevo) održane konferencije o Upitniku Evropske komisije.

"Na tim događajima je blizu 650 službenika sa svih nivoa vlasti dobilo informaciju o kakvom je poslu riječ, kolikog je obima i koji su raspoloživi metodološki alati. Nakon uručenja Upitnika 9. decembra, direkcija je s Delegacijom EU u BiH organizovala radni seminar za 500 predstavnika institucija s kojima su podijeljena očekivanja Evropske komisije i Upitnik na engleskom jeziku", ističu u Direkciji za evropske integracije.

Na pitanje koliko su državni službenici doista spremni da iznesu ovaj kompleksan zadatak, rekli su nam da je svaki nivo vlasti koji učestvuje u izradi odgovora odgovoran za svoj dio posla pa tako i obuku službenika.

Vijeću ministara BiH dostavljeno 16 pitanja iz oblasti političkih kriterijaU Vijeću ministara BiH kazali su nam da postupaju u skladu s metodologijom pripreme odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije i smjernicama za izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

"U tom kontekstu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je sastanak s rukovodiocima državnih agencija o dinamici procesa dostavljanja odgovora na upitnik Evropske komisije. Dogovoreno je da rukovodioci institucija BiH svoj rad koordiniraju s Direkcijom za evropske integracije BiH, poštuju zadate rokove i daju kvalitetne i jasne odgovore na postavljena pitanja kako bi se izbjegla dodatna pitanja, što je redovna praksa unutar ovog procesa", istakli su u Vijeću ministara BiH.

Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH trenutno je dostavljeno 16 pitanja iz oblasti političkih kriterija, na koja će nadležni u službama Generalnog sekretarijata pripremiti odgovore u skladu sa zadatim rokom i to najkasnije do 31. januara 2017. godine.

"Odgovorima na postavljena pitanja zaduženi državni službenici pristupili su vrlo ozbiljno i odgovorno", kažu u Vijeću ministara, dodajući da će Upitnik u narednih šest mjeseci za Vijeće ministara biti prioritetni zadatak.

Vlada FBiH: Sve će biti završeno na vrijemeVlada FBiH je pred Novu godinu formirala tim sastavljen od svih ministarstava, koji je zadužen za pripremu odgovora i komunikaciju sa državnim nivoom.

"Mogu samo da kažem da će to sve biti završeno na vrijeme", rekao nam je premijer Fadil Novalić.

Na pitanje koliki broj službenika učestvuje u tom procesu i kakva je spremnost na zadatak, Novalić ističe da broj službenika nije veliki.

"To su pitanja iz naših nadležnosti, moramo identificirati zakone, mjere, brojeve... Upitnik je jedan tehnički posao i sve ide prema planu", potcrtao je premijer Novalić.

U izradi odgovora učestvuju kantoni i lokalne zajedniceS obzirom na to da u izradi odgovora učestvuju i niži nivoi vlasti, kontaktirali smo jedan od kantona, u ovom slučaju Unsko-sanski, koji je dobio između 800 i 1000 pitanja, a rok za dostavljanje odgovora je 31. januar.

U Vladi USK ističu da je trenutno nemoguće dati podatak koliko je tačno službenika uključeno u ovaj proces, iz razloga što su u davanje odgovora uključeni državni službenici Vlade Unsko-sanskog kantona, zatim imenovani koordinatori iz zdravstvenih te javnih ustanova iz oblasti obrazovanja, kulture, socijalne zaštite i poljoprivrede, kao i predstavnici svih jedinica lokalne samouprave s područja Unsko-sanskog kantona.

"Vlada Unsko-sanskog kantona je donijela Odluku o uspostavljanju sistema koordinacije za izradu odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, u kojoj je imenovala koordinatore i njihove zamjenike iz reda državnih službenika. Samo ovom Odlukom zaduženo je 40 državnih službenika da rade na procesu koordinacije i izrade odgovora na pitanja iz Upitnika EK. Nadalje, analizom liste potencijalnih pitanja, koju nam je dostavila Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, broj državnih službenika povećan je na 80", kazala je za naš portal Dijana Dedić, koordinatorica za evropske integracije Vlade Unsko-sanskog kantona.

Prema njenim riječima, ni 80 službenika nije konačan broj, jer u svim ministarstvima, u skladu s opisom poslova radnog mjesta, skoro svi državni službenici moraju ili odgovoriti na neko od pitanja ili se djelimično uključiti u izradu odgovora.

"Zatražili smo da se i iz svake javne i zdravstvene ustanove i zavoda imenuje najmanje jedan uposlenik kao koordinator iz te institucije koji će biti kontakt osoba ministarstvima Unsko-sanskog kantona i na taj način smo uključili još 20 uposlenika iz različitih kantonalnih institucija. Zatražili smo i imenovanje koordinatora iz Kantonalnog suda, Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i svih općinskih sudova. Uključivanje institucija smo završili imenovanjem koordinatora iz svih jedinica lokalne samouprave Unsko-sanskog kantona, dakle još osam državnih službenika koji su zatim kroz izradu odgovora na pitanja za koja smo zatražili od njih odgovor opet uključivali još po najmanje pet državnih službenika iz svojih općina/gradova", kaže Dedić, dodajući da se koordinatori sastaju svake sedmice kako bi se utvrdilo ko je šta uradio te koji su planovi za narednu sedmicu.

"Škakljiva" pitanja i konsenzus političkih elitaIz svega navedenog vidljivo je da se radi o ogromnom broju osoba koje učestvuju u ovom procesu te da su u njega uključene sve državne, federalne i kantonalne zakonodavne, pravosudne, zdravstvene i brojne druge institucije, ali i svaka lokalna zajednica.

Politički analitičar Adnan Huskić ističe da je veoma bitno i da odgovori na pitanja budu javni.

"Mi bismo trebali imati pravo da pogledamo te odgovore, jer postoje pitanja koja se tiču svih nas", kaže Huskić.

On navodi da se u Upitniku nalaze i "škakljiva" pitanja o kojim će bito teško pronaći konsenzus među domaćim političkim elitama.

"Ja ne mislim da će se doći do konsenzusa. Moguće da će pojedina pitanja biti označena zvjezdicama i to ona 'visokoeksplozivna', iako to suštinski nisu ni pitanja, jer ova naša nesreća od političke elite ne zna drugačije da funkcioniše nego na tim poljima", ističe Huskić.

On govori da je moguće da će takva pitanja, odnosno odgovori, imati i dodatne napomene te da ga čak ne bi iznenadilo da Evropska komisija prihvati i takve odgovore zbog, kako kaže, silne želje da se ubrzaju evropski procesi i integracije i smire uzavrele tenzije u BiH.

"Mislim da će oni progledati kroz prste za ona pitanja o kojim evidentno ne postoji nikakva vrsta konsenzusa. Primjerice, mi o pitanju popisa stanovništva imamo potvrdu Eurostata da je metodologija ispravna i potvrđeni su rezultati, uprkos protivljenju Republike Srpske. No, rekao bih i da nije isključena opcija da Evropska komisija prihvati i podatke o popisu Republičkog zavoda RS-a ili da objedini podatke oba Zavoda", navodi Huskić.

Delegacija EU: Bitan je kvalitet, a ne brzina odgovoraIz Delegacije Evropske unije u našoj zemlji kazali su nam da Evropska komisija, kao i njihova institucija, stoje na raspolaganju vlastima u BiH kako bi dale dodatna objašnjenja i pojašnjenja o Upitniku, kao i sveukupnom procesu pripreme mišljenja Komisije.

"Evropska komisija i putem Delegacije Evropske unije stoji na raspolaganju vlastima u BiH kako bi dala dodatna objašnjenja i pojašnjenja o Upitniku, kao i sveukupnom procesu pripreme mišljenja Komisije. Moguće je i održavati sastanke na ad hoc osnovi s ciljem analize napretka i rješavanja mogućih problema u vezi s davanjem odgovora na pitanja iz Upitnika", istakli su iz Delegacije EU.

Na naše pitanje da li je moguće da Evropska komisija napravi iznimku i prihvati nepotpuno ispunjen Upitnik, s obzirom na to da postoji nekoliko pitanja o kojim će biti veoma teško postići konsenzus domaćih političkih predstavnika, iz Delegacije navode da je uobičajeno da se zemlji koja je podnijela zahtjev za članstvo da određeni vremenski rok da popuni Upitnik.

"Međutim, kvalitet je važniji nego brzina davanja odgovora te je moguće da zemlji koja je aplicirala bude potrebno više vremena da odgovori kako bi se postigao bolji kvalitet odgovora. Kvalitet odgovora je izuzetno važan za tačnu procjenu situacije u zemlji. Iskustva drugih zemalja koje su prošle kroz isti proces pokazuju da nije neuobičajeno da zemlji koja aplicira naknadno budu upućivana dodatna potpitanja sve dok se sve informacije koje ona dostavi Komisiji ne budu smatrale zadovoljavajućima", kažu u Delegaciji.

Napominju i da se vlasti u BiH sada trebaju aktivno angažovati na svim nivoima kako bi osigurale da ovaj proces nesmetano teče.

"S obzirom na njegovu zahtjevnu prirodu, ovaj proces će poslužiti i kao ključni test funkcionalnosti mehanizma koordinacije o pitanjima koja se tiču EU", kažu za kraj.

Do 31. januara, sve institucije koje učestvuju u ovom procesu treba da unesu pripremljene odgovore i doprinose za odgovore u informacioni sistem, nakon čega će biti urađen presjek stanja. Finalizaciju u formi jednog odgovora na svako pitanje i to za one odgovore koji traže doprinos više institucija, uradit će nadležna tijela u skladu s Odlukom o sistemu koordinacije u procesu integrisanja.

Nakon što odgovori budu finalizirani, Direkcija za evropske integracije će organizovati i koordinirati njihovo sukcesivno prevođenje na engleski jezik te lingvističku i stručnu redakturu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: