vijesti
8

Ambasador Staničić: Lakše je naći posao u BiH nego u Hrvatskoj

Piše: J. H.
Ambsador Hrvatske u BiH Tonči Staničić (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sjedištu Evropske unije u Sarajevu danas je održan prijem dobrodošlice Republici Hrvatskoj u EU, kojem su prisustvovale mnogobrojne delegacije, ambasadori i diplomate.

Ambasador Peter Sorensen, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, zaželio je toplu dobrodošlicu Hrvatskoj i čestitao ambasadoru u BiH Tončiju Staničiću na poslu koji je njegova zemlja napravila na putu ka članstvu u EU.

Proteklih nekoliko mjeseci govorilo se o tome da granični prijelazi Bijača i Bosanska Gradiška neće biti spremni do 1. jula. Međutim, kako je Sorensen kazao, ova dva BIP-a su u potpunosti spremna za izvoz žive stoke i proizvoda životinjskog i biljnog porijekla na tržište EU te robe koja podliježe inspekcijskom pregledu.

"Taj najgori scenarij o kojem se pisalo i govorilo, nije se desio", kazao je šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH.

On je još jednom ponovio da je pozivnica BiH za EU otvorena, ali potrebno je mnogo toga uraditi prije nego ova zemlja otpočne pregovore i postane punopravna članica.

"Moraju se riješiti otvoreni problemi. Presuda 'Sejdić-Finci' mora biti implementirana jer nema nikakvog zaobilaznog puta. Molim vas, riješite to jer je jedan od preduslova da bismo mogli raditi na implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", kazao je Sorensen.

U vremenu kad Hrvatska slavi ulazak u EU, Srbija je dobila zeleno svjetlo, a Crna Gora uveliko korača ka punopravnom članstvu, u našoj zemlji građani protestuju zbog nepoštivanja osnovnih građanskih prava.

"Očigledno je da se može biti uspješan. Ono što je neophodno je ispunjavanje određenih uslova, kao što je implementacija spomenute presude koja se mora desiti. Političari u BiH moraju uraditi neke stvari neophodne za građane, kao što je i pitanje JMB. Političari moraju biti odgovorniji", dodao je Sorensen.

Tonči Staničić, ambasador Hrvatske u BiH, kazao je da će se građani u narednih nekoliko mjeseci prilagođavati činjenici da je EU došla na vrata našoj zemlji.

"Ali, sve ono što nas čeka je veoma dobro za BiH. Granica EU je mnogo bliže nego što je bila prije. Sve ostalo ostaje isto. Niko neće biti maltretiran na granicama, policija će raditi svoj posao. Znači, sve ono sa čime su se suočavali građani BiH kada su ulazili u EU bit će isto i od danas", kazao je Staničić.

On je poručio bh. političarima da nađu načina da sve unutrašnje probleme svedu na evropski zajednički nazivnik.

"Moguće je napraviti konsenzus o ključnim pitanjima i jedno po jedno ih rješavati na putu prema Evropi", dodao je on te izrazio uvjerenje da je za hrvatske državljane u BiH, kada je u pitanju posao, mnogo bolje ostati u ovoj zemlji i doprinositi demokratizaciji i evropskom putu BiH.

"Ja sam duboko uvjeren da je mnogo lakše naći posao, zaraditi i plasirati evropske ideje i poslovne vrijednosti u BiH nego što je to u Hrvatskoj", dodao je ambasador Staničić.