vijesti
46

Tanja Fajon: Ulazak Hrvatske u EU je prilika za BiH

Piše: J. Hadžiahmetović
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Tanja Fajon, poslanica u Evropskom parlamentu, u razgovoru za portal Klix.ba otkrila je kakve će posljednice za BiH imati ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, njenom angažmanu za građane BiH, kao i o trenutnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

Za nešto više od mjesec dana, granica Evropske unije će doslovno okružiti BiH, što znači da će BiH postati direktni susjed EU, uz gotovo 1.000 kilometara granice. To će, kaže Fajon, donijeti radikalne promjene, prilike i izazove u poslovnim i ekonomskim odnosima.

"Zemlje su imale dovoljno vremena da se pripreme. Govorim prije svega o promjenama u zakonodavstvu koje će omogućiti vlastima BiH da brzo i pouzdano utvrde prikladnost proizvoda koji će putovati iz BiH u EU. Ovo je važan aspekt fitosanitarnih zahtjeva i politike zaštite zdravlja potrošača, kako u EU, tako i u Bosni i Hercegovini. Kroz tu prizmu treba vidjeti kako se pristupanje Hrvatske čini gotovo kao prilika da BiH ubrza reforme i uvođenje novih standarda kvaliteta u djelatnostima kao što su proizvodnja i prerada hrane. EU podupire BiH u svim tim postupcima potrebnim da se prilagodi evropskim standardima, ali većinu posla ovisi o BiH", kaže Fajon na početku razgovora za portal Klix.ba.

Ova slovenska poslanica Naprednog saveza socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu na upit kako komentariše to da će većina bh. građana od 1. jula granicu prelaziti sa biometrijskim pasošima, kaže da je to bio zahtjev EU, a nikako Hrvatske.

"Hrvatska se, naime, do posljednjeg dana borila da taj režim ne bude ugrožen poslije njihovog pristupanja ka EU za mjesec dana i još radi pritiske na EU da se taj sistem održi. Ustvari, i EP je u svojoj rezoluciji izglasao poziv da se taj sistem prelaska granice održi i napravit ćemo sve da tako i ostane. Ali mnogo toga zavisi i od država članica EU, koje na kraju glasaju o tim pitanjima. Nadam se da ćemo naći rješenje, slično kako je to bilo u slučaju putovanja hrvatskih građana nakon ulaska Slovenije u EU", dodaje naša sagovornica.

Konkretno, i sama Fajon traži da se ovo pitanje, koje je nazvala i političkim, stavi među prioritete Evropske komisije.

"Želim da nađemo rješenje, jer je to bitno osobito za građane i lakše kretanje preko granice, naravno samo do ulaska Hrvatske u Schengen zonu. Ali bojim se da zbog vrlo lošeg napretka i negativne političke situacije u BiH, blokade evropskih reformi, EU neće prihvatiti te odluke. BiH političari nažalost vrlo brzo gube kredibilitet, nema povjerenja", pojašnjava Fajon.

Ona pomno prati dešavanja u Federaciji BiH i, kako kaže, ima osjećaj da država tone iz jedne političke krize u drugu.

"Žao mi je što nema političke snage koja bi sjedinila zemlju, osobito kad je u krizi. Građani to zaslužuju. Nadam se da će se političke stranke i akteri u državi uspjeti dogovoriti o budućnosti i sudjelovanju. Nužni su napredak i reforme koji će BiH omogućiti bolju budućnost", kaže Fajon na kraju razgovora za portal Klix.ba.