Samit Srbija - EU
0

Ahmetović u Beogradu: Budućnost Balkana je u EU

SRNA
Sadik Ahmetović (Foto: SRNA)
Sadik Ahmetović (Foto: SRNA)
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović rekao je u Beogradu na Samitu Srbija-EU da nema dileme da je budućnost zapadnog Balkana u Evropskoj uniji i da bilo koja druga politika nije alternativa.

Obraćajući se prisutnim tokom panela na kome su predstavnici država regiona iznijeli iskustva u pridruživanju EU, Ahmetović je rekao da su susjedi BiH u proteklom vremenu načinili istorijske korake na putu ka EU pri čemu je Hrvatska završila pregovore, Crna Gora je dobila status kandidata, a Srbija očekuje taj status.

On je naveo da su reformski napori koje čine države regiona na putu ka EU ponekad dugotrajni, teški i bolni, ali da se na kraju isplate ne samo zbog članstva  u Uniji nego i zbog samih građana država regiona.

Govoreći o iskustvima BiH, Ahmetović je naveo da BiH dobija pozitivne dodatne podsticaje za dodatne napore da stigne susjede na putu evropskih integracija.

On je rekao da BiH, iako ima određenih političkih problema, ima i napredak u oblasti evropskih integracija.

Ahmetović je izrazio očekivanje da će do kraja godine biti usvojen jedan od potrebnih evropskih zakona koji se odnosi na sistem državne pomoći.

"Regionalna saradnja nije samo obaveza u procesu pridruživanja nego interes svih nas", rekao je Ahmetović navodeći da u regionu zapadnog Balkana živi više od 20 miliona ljudi koji su upućeni jedni na druge, "koji se razumiju i sarađuju i dijele istu evropsku viziju".
On je rekao da bez pomoći EU ne bi bilo ni rezultata i da su sve zemlje regiona svjesne uslova koje treba ispuniti navodeći da je proces proširenja EU pod budnim okom i javnosti i država regiona i EU.

Ahmetović je posjetio da u BiH prema anketama 80 posto građana podržava članstvo u EU i vjeruje da će to biti podsticaj  da to članstvo bude u vrhu prioriteta.

Svoja iskustva u pridruživanju Evropskoj uniji iznijeli su i predstavnici Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, ali i Turske.