Budimpešta
0

Bećirović: Podržati BiH u euroatlantskim integracijama

SRNA
Predsjedavajući Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović pozvao je danas predsjednike parlamenata zemalja zapadnog Balkana da podrže BiH na putu ka evropskim integracijama.

U okviru prve sesije Pete konferencije predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana koja se održava u Budimpešti o temi "Izgledi integracija u EU država zapadnog Balkana", Bećirović je istakao da BiH želi da na tom putu ide u korak sa ostalim državama regiona.

On je izrazio očekivanje da će susret u Budimpešti biti iskorišten za definisanje zajedničkih interesa, prioriteta, ciljeva, ali i pravaca aktivnosti koji će biti refleksija autentičnih potreba regiona i s kojima će se svi parlamenti pojedinačno moći identifikovati. 

"Imperativ unapređenja dijaloga i saradnje diktira približavanje regiona evroatlantskim asocijacijama. BiH je opredijeljena za snažniji angažman u pogledu regionalne saradnje, a ovaj skup doživljavamo kao potvrdu opredjeljenja ka evroatlantskom putu i ispunjavanju preuzetih obaveza za članstvo u EU i NATO, kao strateškim opredjeljenjima spoljne politike BiH. U skladu s tim, naglasak na istinskoj i iskrenoj saradnji koju nastojimo promovisati u regionu i šire mora biti na dosljednom poštivanju principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih članica", naglasio je Bećirović. 

On je rekao da je regionalna saradnja dobar način afirmacije evropskih vrijednosti i tekovina, te da bi donošenjem zajedničkih mjera i odgovora na globalne ekonomske probleme, kao što je trenutno slučaj sa recesijom koja potresa svijet, svim zemljama omogućilo lakše suočavanje s njenim posljedicama.

Obraćajući se parlamentarcima zapadnog Balkana, Bećirović je istakao da spoljna politika BiH ima dva čvrsta stuba, članstvo u EU i NATO, kao i razvijanje dobrosusjedskih odnosa. 

On je rekao da je BiH na tom putu već prešla neke faze, navodeći članstvo u CEFTA-i, kao najznačajnijem obliku regionalne ekonomske i trgovinske integracije i dodao je da je BiH veoma blizu članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, čime pokazuje jasnu namjeru uključivanja u svjetske trgovinske tokove i integracije. 
"U ovom trenutku BiH u odnosu prema EU, sa kojom nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju imamo ugovorni odnos, ima status potencijalnog kandidata. Nažalost, BiH još uvijek nije podnijela aplikaciju za članstvo u EU, iako postoji konsenzus relevantnih političkih snaga u vezi sa pitanjima EU", istakao je Bećirović. 

On je naveo da, ukoliko žele pomoći BiH, EU i SAD moraju ostati fokusirane na BiH i cijeli zapadni Balkan, te da međunarodna zajednica mora biti jasna u opredjeljenju za BiH kao jedinstvenu državu ravnopravnih naroda i građana.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica mora pronaći adekvatne mjere kojima će zaustaviti one političare koji krše Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH i pomoći da se u BiH uvede tzv. evropska klauzula pomoću koje bi brže i efikasnije bili usvajani zakoni potrebni za ubrzanje njenog evropskog puta. 

Bećirović je ocijenio da je za zapadni Balkan veoma važno da se prilagođava duhu vremena i da političke vođe moraju biti predane kreiranju 21. vijeka, kao vijeka reintegracije u regionu Balkana, a da umjesto podjela na lokalnom nivou treba podstaći širu integraciju te da je u ovom trenutku politički dijalog od presudne važnosti".

"Politički lideri zapadnog Balkana moraju raditi na tome da promijene percepciju ovog regiona u EU. Mnogi Evropljani misle da je Balkan teret Unije. Balkanski narodi treba da rade zajedno kako bi pokazali evropskim partnerima da Balkan nije teret nego vrijednost koja može unaprijediti evropsku kulturu. Na političkim liderima je da zapadni Balkan pretvore u centar pažnje EU i prostor uzajamno korisne ekonomske interakcije", istakao je Bećirović.