Gost komentator
0

A da razmotrimo opciju da ne tražimo članstvo u EU?

Piše: Haris Pašović
Pompezne najave Evropske unije da će preuzeti vodeću ulogu u uspostavljanju funkcionalne države u Bosni i Hercegovini do sada su u potpunosti iznevjerene. Drugim riječima: Evropska unija nas je još jednom obmanula!

Angažman Evropske unije u BiH nikada nije bio manji nego u posljednjih pola godne. Praktično EU je u našoj zemlji postala nevidljiva. Više od 6 mjeseci Evropska unija nije u stanju da izabere svog novog predstavnika u BiH. Nema niti jednog evropskog diplomate visokog ranga koji zastupa Evropsku uniju kod nas. Navodno, u Brusslesu ne mogu da nađu dovoljno značajnu osobu koju bi poslali u BiH, pa zato ne šalju nikoga. To naravno, postaje urnebesno smiješno. Navikli smo na razne cinizme kojim nas Brussles gađa, a ovaj sadšnji je totalno šampionski.

Mnogo je pogrešnih pretpostavki s kojom barataju evropske diplomate i dio domaće javnosti. Najveća je zabluda među njima da je "evropska budućnost jedina opcija za Bosnu i Hercegovinu". To nije samo apsurdna tvrdnja, nego tzv. evropska budućnost sve više postaje krajnje upitna opcija za BiH. Zašto bismo se mi gurali u tu Evropsku uniju, ako nas ta Evropska unija ne želi? Možda nam je malo dosta evropskih ultimatuma, zahtjeva, pridika, prijetnji? Možda i nas Evropska unija ne zanima, kao što Evropsku uniju ne zanima BiH?

Salonski razgovori o našoj budućnosti

Odugovlačenje selekcije novog predstavnika EU u našoj zemlji potaklo je teorije da EU nije odlučna kad je u pitanju cjelovitost BiH, da je podjela još uvijek opcija u briselskim salonskim razgovorima o budućnosti Balkana, da su antimuslimanski stavovi prisutni u tim razgovorima, da se prave rješenja na štetu Hrvata u BiH, da je bosanski multikulturni koncept neprihvaljiv Brusselsu, itd. Gotovo je nemoguće suprostaviti se ovakvim teorijama jer EU ne nudi nikakv drugi argument kad je u pitnaju odlučna akcija EU u BiH. Neprekidno ponavljanje općih mjesta, prazne priče koje dolaze iz Brusslesa o BiH, vrijeđaju inteligenciju prosječnog bh. građanina i stvaraju animozitet prema EU.

Ono što će EU učiniti u narednim sedmicama pokazaće kakve su stvarne namjere mladoženje. Uskoro ćemo saznati da li vrijedi i dalje upirati da dokažemo da želimo da živimo u obitelji evropskih naroda. Ili ćemo jednostavno morati izabrati neki drugi put. U svakom slučaju došlo je vrijeme da se odlučimo kako ćemo u uskoro živjeti kao slobodni ljudi!

Bosni i Hercegovini ne treba još jedan evropski predstavnik koji će presipati iz šupljeg u prazno, koji će glumiti strogoću i praviti od nas blećke. Niti nam treba još jedan diplomata kojeg ćemo, o avaj!, ponovo podučavati šta je BiH, šta se ovdje dogodilo i kako smo prije išli komšijama na Bajram i katolički Božić i pravoslavni Božić i ko nas zavadi! Uz svo postovanje, drage evropske diplomate, mi nismo kurs za početnike!

Naše vrijeme, naša zemlja i naši životi

Evropska unija treba da pošalje u BiH mladog, energičnog i motiviranog predstavnika koji ima iskustvo u BiH i na Balkanu. Postoje fantastični mladi ljudi koji su moderni, educirani o BiH, koji imaju znanja i hrabrosti da aktivno doprinesu ovoj zemlji postane moderna evropska demokratija i ekonomski održiva zemlja. Postavljanjem mlade osobe za svoju predstavnicu ili predstavnika u BiH, EU će poslati snažnu poruku da je želi BiH u 21. stoljeću i da je spremna za Novu Paradigmu koja se već ozbiljno uspostavlja u svijetu.

Ako je EU spremna da se upusti u novi pristup, moderan i efikasan, progresivne snage u ovoj zemlji će postati oluja pozitivne promjene. Ukoliko nas EU ponovo uvrijedi sa poluskuhanom politikom prema BiH, mlakim i neinformisanim EU predstavnikom i još jednim odlaganjem stvarnog rješenja u BiH, bojim se da će se stvari iskomplicirati, a ishodi će postati neizvjesni.

Ovo više nije imperijalni kolonijalizam u kojem domoroci čekaju da im prestonica pošalje novog gubernatora. Živimo u drugoj dekadi 21. stoljeća! Mi imamo šta da kažemo o tome kakvu asistenciju iz Brusslesa trebamo. Hajde da se i mi u BiH i evropski diplomati uozbiljimo! Radi se o našoj zemlji, našem vremenu i našim životima!

Pamćenje duže od jučer

Prethodna francuska ambasadorica u BiH se jako iznenadila kad sam rekao da mislim da većina građana u BiH ima pozitivan odnos prema EU iako nas je Evropa izdala! Udarila se raširenom rukom u grudi i uzviknula zabezeknuto: "Izdala!?". Objasnio sam joj da mi u BiH imamo memoriju koja je duža "od jučer". Rekao sam joj da je veoma teško objasniti ženama iz Srebrenice, koje još uvijek čekaju da se više od 4.000 hrpa kostiju u plastičnim vrećama u skladištima u Tuzli identificiraju kao njihovi muževi, očevi, braća, sinovi, da je EU dobra budćnost za nas. Jednako je teško to objasniti onim ženema iz Srebrenice čiji su bližnji do sada identificirani. I svima kojima su u ratu ubijeni djeca, roditelji, priajtelji, teško je objasniti zašto je EU budućnost dobra za nas.

Ali, eto nekako, mi još uvijek uspjevamo da im objasnimo da je Evropa za nas dobra. Ponestaje nam argumenata. Ne znam da li ćemo još dugo moći to tvrditi.