vijesti
0

EIB potvrdio zakonitost u radu JP Autoceste FBiH

FENA
Evropska investicijska banka (EIB), koja finansira izgradnju poddionice Vlakovo – Lepenica i po čijim pravilima i procedurama je izabran izvođač radova, turska kompanija Cengiz Insaat, 20. decembra je okončala žalbeni postupak italijanskog konzorcija Impresa Pizzarotti – Salini Costruttori.

EIB je potvrdio svoju odluku o davanju saglasnosti za izbor turske kompanije Cengiz Insaat kao izvođača radova na poddionici Vlakovo – Lepenica.

Nakon godinu dana sporenja u vezi s izborom turske kompanije, sve domaće i međunarodne institucije, nakon uvida u kompletnu tendersku dokumentaciju, potvrdile su da je JP Autoceste FBIH u potpunosti radilo na zakonit način, u skladu sa međunarodnim i domaćim propisima, te da ne postoji bilo kakva procesna ili materijalno pravna greška prilikom izbora ovog izvođača.

Time je potvrđena procjena JP Autoceste FBIH da je italijanska kompanija, prilikom ponude, napravila formalno neispravnu ponudu zbog čega je morala biti diskvalifikovana. Samim tim, cjelokupan ugovor koji je zaključen sa turskom komapanijom uživa potpunu punovažnost, kaže se u saopćenju JP Autoceste FBiH.

Ovom odlukom EIB-a, kako se dodaje, otklonjena je svaka sumnja da je JP Autoceste FBIH radilo bilo šta nezakonito prilikom provođenja ove tenderske procedure, a što su tvrdili posljednju godinu dana određeni mediji, te time nanijeli, bez opravdanja, štetu preduzeću.

"Podsjećamo javnost da je po ovom predmetu reagirao i član Predsjedništva Željko Komšić podnoseći krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH dana 14.1.2013. godine, optužujući postupak i procedure potpisa ovog ugovora. U međuvremenu, turska kompanija Cengiz Insaat je na ovoj veoma zahtjevnoj dionici znatno odmakla sa radovima. U prvoj godini izvođenja radova realizovano je 60 posto ugovora", ističu iz JP Autoceste FBiH.

Cjelokupna dionica Vlakovo – Tarčin je dužine 20,2 km i radi se o iznimno zahtjevnoj konfiguraciji terena sa veoma nepovoljnom geologijom. Na ovoj poddionici je više od šest km tunela, skoro dva km mostova i vijadukta, 15 potputnjaka dužine više od 50 metara.

U sklopu ove dionice izvođač radova će izgraditi oko 10 km lokalnih cesta. Navedena dionica će biti završena i puštena u promet sredinom slijedeće godine. Turska kompanija posao izgradnje autoceste na poddionici Vlakovo – Lepenica podijelila je sa domaćim kompanijama koje izvode radove u vrijednosti oko 200 miliona KM.

Iz JP Autoceste FBiH izražavaju zadovoljstvo što je EIB dao potvrdu radu ovog preduzeća.