Iznevjerio nas mehanizam
364

Džaferović: Ne možemo više da čekamo i trpimo, FBiH mora iznaći način da nabavi vakcine

N. V.
Screenshot (Foto: T. S./Klix.ba)
Screenshot (Foto: T. S./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon današnjeg sastanka o nabavci vakcina prokomentarisao da je ovu državu iznevjerio COVAX mehanizam te da je to neprihvatljivo.

Na samom početku, kao i njegov kolega Željko Komšić, naglasio je da Predsjedništvo BiH nema nikakvih operativnih nadležnosti za nabavku vakcina.

"Današnji sastanak smo održali da vidimo u čemu je problem. Neodrživo je ovo stanje da BiH, a posebno FBiH još nije dobila vakcine", rekao je on dodavši da je Vijeće ministara uradilo sve, ali da COVAX mehanizam iznevjerio BiH.

Pretpostavlja da su unutar COVAX-a vjerovatno nastali neki drugačiji načini kupovine pa i same raspodjele vakcina zbog toga što njihova cijena na svjetskom tržištu raste.

"BiH mora nabaviti te vakcine, nema dileme, ne možemo više da trpimo i da čekamo i odlažemo vakcinaciju", kazao je.

Komentarišući stavove iz FBiH da niko ne želi sada se upustiti u nabavku vakcina zbog već jedne afere u pandemiji kazao je da se treba iznaći način da do nabavke ipak dođe.

"Odgovorni iz entiteta RS su sami našli prometnika, ali u FBiH takav nije pronađen. Mislim da treba biti pronađen i uz maksimalnu transparentnost da se sve provede", rekao je.

Džaferović je na sastanku predlagao i da se hitno izmijene zakoni ukoliko je to potrebno da bi vakcine stigle, međutim rečeno je da to ne treba.