Reporteri na terenu
87

Dramatičan apel iz Gaze koji je potresao milione: Ako nas čujete pošaljite ovu poruku svijetu

M. G.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Izražavajući duboku zabrinutost zbog teške situacije na terenu, novinar Al Jazeere Tarek Abou Azzoum iz Gaze uputio je dramatičnu poruku svijetu, koja je brzo postala viralna na društvenim mrežama.

"Situacija na terenu je užasna, svi su preplašeni, svi su užasnuti. Ako nas možete čuti, pošaljite ovu poruku svijetu", upozorio je Abou Azzoum, prenoseći neizmjerne strahote koje stanovnici Gaze trenutno doživljavaju.

Izolovani od vanjskog svijeta, bez telefonskog signala i pristupa internetu, građani Gaze suočavaju se s neizvjesnom budućnošću dok u pozadini odjekuju zvukovi bombardovanja.

Izraelska vojska saopćila je danas da je tokom noći ušla u sjeverni dio Gaze i proširila vojne operacije u opkoljenoj palestinskoj enklavi, dok pojačava napad na militantnu grupu Hamas.

Vojni portparol rekao je da su izraelske snage i dalje "na terenu", ali nije saopćio detalje.

Također, IDF je objavio su da su pogodili 150 podzemnih ciljeva, uključujući tunele i drugu podzemnu infrastrukturu, u sjevernom dijelu Pojasa Gaze.

"Ratni zrakoplovi IDF-a večeras su pogodili 150 podzemnih ciljeva u sjevernom dijelu Pojasa Gaze, uključujući terorističke tunele, podzemna borbena područja i dodatnu podzemnu infrastrukturu", navodi se u saopćenju objavljenom na "Telegramu".

Izraelska vojska kaže da je ubijeno "nekoliko Hamasovih terorista".

U saopćenju se dodaje da je 27. listopada izraelska vojska pogodila vojnu infrastrukturu libanonskog šijitskog pokreta Hezbollah u Libanonu kao odgovor na ispaljivanje raketa na izraelski teritorij.

"Jučer su teroristi Hezbollaha pokušali lansirati rakete prema izraelskom teritoriju. Rakete su pale u Siriju. Kao odgovor, tokom noći, ratni zrakoplovi IDF-a gađali su vojnu infrastrukturu Hezbollaha u Libanonu", priopćila je izraelska vojska.