Zbog finansijske krize
47

Dobitnici Nobelove nagrade će od sada dobijati manje novca

Klix.ba
Fondacija, koja stoji iza dodjele Nobelove nagrade, je izjavila da će novčana premija, koja se dodjeljuje dobitnicima ove prestižne nagrade, biti umanjena za jednu petinu, jer su godine prekomjernog trošenja novca dovele do smanjenja njihovih finansijskih sredstava.

Zvaničnici Nobelove fondacije su izjavili da će novac namijenjen za nagradu koja se dodjeljuje za nauku, kniževnost i mir, pasti na oko osam miliona švedskih kruna, ili 1,12 miliona dolara.

Kapital koji čini bazu nagrade je donirao izumitelj dinamita Alfred Nobel, a njime upravlja fondacija koja je osnovana 1900. godine.

Iz fondacije su rekli da u posljednjih deset godina trošak prelazi dobitke koje imaju od kamata te da zbog toga moraju smanjiti iznos namijenjen za nagradu, koji je ranije bio deset miliona švedskih kruna, prenosi Reuters.

"Nobelova fondacija je odgovorna za održavanje količine novca namijenjenog za nagradu na određenom nivou u toku dugog vremenskog perioda. Uradili smo neke procjene i odlučili da napravimo promjene dok još nije kasno", kazao je Lars Heikensten, izvršni direktor Fondacije.

Iz Fondacije su također najavili i smanjenje troškova administracije i ceremonije dodjele nagrada.