"Dodik je to i najavio"
38

Đonlagić: Vlast na državnom nivou ne funkcioniše, bez HDZ-a i SNSD-a nema nijedne odluke

T. K.
Screenshot: FTV
Screenshot: FTV
Zastupnik Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Dženan Đonlagić poručio je da vlast na državnom nivou ne funkcioniše i da je došlo do tgoa da nema nijedne odluke bez unaprijed saglasnosti SNSD-a i HDZ-a, u paketu.

"Došlo se u fazu kada se vidi da Trojka nema nikakav mehanizam da stvari pokrene niti u Predstavničkom domu niti u Domu naroda. Na sceni je ono što je Dodik i najavio - da nijedan zakon više neće proći na državnom nivou dok se ne završi priča o Ustavnom sudu", kazao je Đonlagić u emisiji Rezime na FTV-u.

Đonlagić je dodao da se Trojka sama dovela u tu fazu.

"Trojka nema mehanizam da pokrene stvari naprijed bez da ispunjava želje SNSD-u i HDZ-u. Prije devet mjeseci kada su krenuli u formiranje državne vlasti, mi iz DF-a smo govorili da postave određene političke kriterije, uslove, pred Dodika i Čovića, jer drugačije se s njima ne može razgovarati. To je bio ulazak u politički knock-out. Nemam drugog objašnjenja za to, nego besprijekornom željom za zauzimanjem fotelja i pozicija. I moguće da su u tom trenutku dobivali vjetar u leđa od stranaca", istakao je.

Poručio je i da Dodik ne blefira. On, kako kaže Đonlagić, realizuje strateške političke ciljeve Beograda.

"Čak su i stranci imali ideju da guraju Trojku u priču s Dodikom, kao on će doživjeti finansijski krah, pa će biti kooperativan. Međutim, vidimo da on nalazi alternativne izvore finansiranja. Ode u Mađarsku i dogovori određene kratkoročne izvore finansiranja. To je bilo politički naivno, da će Dodik odustati od svojih ciljeva, tako što će te uvoditi sankcije", smatra Đonlagić.

Komentarisao je i ročište koje Dodika čeka u ponedjeljak, te šta od tog procesa možemo očekivati.

"Kakav politički paradoks. Mora stati pred sud koji ne priznaje. Želim da vjerujem da će državno pravosuđe dovesti stvar do kraja. Jer ako ne uspije ovaj proces, pokazat će se da je snaga pravosudnih institucija slabija od političke moći od nekog nosioca vlasti", zaključio je.