vijesti
213

Dječak Ahmed: Policiji sam ponavljao da je riječ o satu, ali nisu me slušali

Klix.ba
Dječak iz Teksasa Ahmed Mohamed koji je uhapšen zbog donošenja digitalnog sata u školu, koji su uposlenici pomiješali s bombom, kazao je kako ga incident neće pokolebati u tome da nastavi s novim izumima.

"Ovo nije moj prvi izum, a neće biti ni posljednji", rekao je četrnaestogodišnji Ahmed Mohamed.

On je kazao kako nije bio u mogućnosti pozvati svoje roditelje dok ga je policija ispitivala, te da je donošenjem sata u školu samo htio impresionirati učitelja.

"Vidjela je sat koji je po njenom mišljenju izgledao kao prijetnja", rekao je Ahmed, te dodao kako se osjećao čudno nakon što je uhapšen.

"Ja sam im više puta rekao da je to sat, ali bez obzira na to koliko sam im puta ponavljao oni nisu reagovali. Rekao sam policiji: Ja želim svoj sat nazad", kazao je Ahmed.

Policija u Irvingu na kraju je pustila Ahmedu, a kako je saopćeno na konferenciji za medije protiv dječaka neće biti podnesene nikakve optužnice zbog donošenja "sumnjive naprave" u školu.

Incident je privukao svjetsku pozornost pa je Ahmed ubrzo dobio pozivnicu iz Bijele kuće i to od samog predsjednika Baracka Obame.

"Bio sam prestrašen u tom trenutku, ali sada se osjećam jako sretan zbog podrške iz svih krajeva svijeta. To nije podrška samo za mene nego za sve koji su prolazili i prolaze kroz slične situacije", rekao je Ahmed.

Ahmed has a clock!

Ahmed has a clock! #IStandWithAhmed

Posted by Peace House on Wednesday, September 16, 2015

Dječak je kazao kako je imao cilj da njegov učitelj vidi kako on želi da bude inžinjer, ali da su to nakon incidenta vidjeli i milioni drugih ljudi.

Ahmed kaže da će prihvatiti ponudu od predsjednika Obame da posjeti Bijelu kuću, a najviše je uzbuđen zbog pozornosti Massachusetts Instituta za tehnologiju (MIT).

"Sanjam da idem tamo", rekao je on.