Odličan 5+
2

Djeca u SOS selu odrastaju uz ljubav, poštovanje i sigurnost

Klix.ba
Prvo SOS Dječije selo je osnovao Hermann Gmeiner 1949. godine u Austriji. Uz pomoć donatora i prijatelja, organizacija se razvijala te su danas SOS Dječija sela i Kuće za mlade domovi za oko 58.000 djece i adolescenata u 132 zemlje na svih pet kontinenata.

SOS sela rade u duhu UN Konvencije o pravima djeteta, koju promoviraju širom svijeta. Koncept SOS Dječijeg sela je baziran na četiri principa:

  1. svako dijete ima brižnog roditelja
  2. porodične veze se razvijaju prirodno
  3. svaka porodica stvara sopstveni dom
  4. SOS porodiva je dio zajednice. Osnovna vizija SOS Dječijih sela je: Svako dijete ima porodicu i raste uz ljubav, poštovanje i sigurnost!

Osnovna misija SOS Dječijih sela je da stvaraju porodice za djecu u nevolji, pomažu im da izgrade svoju budućnost i doprinesu razvoju zajednice u kojoj žive, porodice za djecu u nevolji. Rad Sos Dječijih sela je posvećen djeci čiji su roditelji umrli i djeci čije porodice nisu u mogućnosti da se brinu o njima, tako im je data prilika da stvaraju trajne veze u SOS porodici.

Porodični model brige o djeci u SOS Dječijem selu je zasnovan na četiri principa: svako dijete treba majku i posve prirodno raste sa braćom i sestrama u svojoj sopstvenoj kući u SOS Dječijem selu, kao poticajnom okruženju.

SOS Dječija sela im pomažu da grade svoju budućnost, daju im mogućnost da žive u skladu sa svojom kulturom i religijom i budu korisni članovi zajednice. Pomažu djeci da otkriju i izraze svoje individualne mogućnosti, interese i talente.

U SOS selima vode računa o njihovom obrazovanju i sticanju znanja potrebnih da budu uspješni i korisni članovi društva, doprinose razvoju zajednice u kojoj živimo, učestvuju u životu zajednice i reaguju na potrebe najugroženije djece i mladih u društvu. Grade objekte i osmišljavaju programe čiji cilj je jačanje porodice i prevencija napuštanja djece. Udružuju snage sa članovima zajednice kako bi pomogli u obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti te mogli reagovati u vanrednim okolnostima.