BiH
0

SOS Dječija sela BiH obilježavaju 18. rođendan

FENA
Organizacija SOS Dječija sela Bosne i Hercegovine danas je u Sarajevu svečano obilježila 18. rođendan.

Svi napori ove organizacije u proteklim godinama bili su usmjereni na podršku djeci bez roditeljskog staranja te djeci i porodicama u potrebi.

Direktror Organizacije SOS Dječija sela BiH Amir Omanović rekao je da su ponosni što su dosegli "punoljetstvo" i pomogli generacijama djece da odrastu u porodičnom okruženju i steknu kvalitetno obrazovanje.

"Mi danas "uslovno" proslavljamo ovu godišnjicu jer bi bilo bolje da nismo dočekali 18. rođendan, odnosno da više nema potrebe za radom ovakvih organizacija, ali ipak imamo obavezu da izrazimo zahvalnost brojnim prijateljima i partnerima koji su pomagali naš rad", dodao je Omanović.

U Bosni i Hercegovini djeluju dva SOS Dječija sela, u Sarajevu i Gračanici, a u svakoj SOS porodičnoj kući živi SOS mama s najviše sedmoro djece koja se međusobno nazivaju braćom i sestrama.

Svaka SOS porodica integrirana je u zajednicu i učestvuje u njenom životu da bi se djeci pružila prilika da uspostavljaju odnose s drugima, te da razvijaju životne vještine i samopouzdanje.

SOS mama iz dječijeg sela u Gračanici Elza Kerošević istakla je da svoj angažman ne doživljava kao posao, jer dijeliti s djecom njihove radosne, ali i tužne trenutke predstavlja majčinstvo a ne karijeru.

"Trudim se da im budem prava mama, da im ništa ne nedostaje i da mi se uvijek mogu obratiti za savjet", kazala je Kerošević.

Osim današnje svečanosti, SOS Dječija sela BiH će 18. rođendan obilježavati cijele godine brojnim aktivnostima unutar samih sela, ali i lokalne zajednice, kao i prigodnom medijskom kampanjom pod nazivom "Budi mi prijatelj".

Organizacija SOS Children's Villages Internacional postoji već 63 godine i u 132 zemlje svijeta ima više od 450 dječijih sela.