Znatna prednost
7

SAD dominantno prednjače u izvozu oružja u odnosu na sve ostale države

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema rezultatima koje je predočio Statista, Sjedinjene Američke Države (SAD) su u znatnoj prednosti u odnosu na sve ostale države svijeta u izvozu oružja.

Sjedinjene Američke Države su imale tržišni udio od 40 posto u međunarodnom izvozu oružja između 2018. i 2022, prikazao je Statista u posljednjem istraživanju u avgustu ove godine.

Foto: Statista
Foto: Statista

Drugi najveći svjetski dobavljač oružja je Rusija, koja je činila 16 posto izvoza.

Sjedinjene Američke Države i Rusija doprinijele su više od polovine glavnog izvoza oružja između 2017. i 2021. godine. Nakon bivših velesila Hladnog rata, Francuska, Njemačka i Kina bile su vodeći svjetski dobavljači.

Također, ukazano je i na vodeće zemlje koje najviše troše na vojsku. Najveća potrošnja ponovo dolazi iz Sjedinjenih Država. Međutim, Kina je povećala vojnu potrošnju u protekloj deceniji, signalizirajući moguću promjenu u globalnoj ravnoteži vojne moći.

Međutim, strana potražnje govori drugačiju priču. Tržišni udio uvoza pokazuje Saudijsku Arabiju i Indiju kao najveće kupce. Saudijska Arabija također troši najviše na svoju vojsku u postotku bruto domaćeg proizvoda , a slijedi je Izrael. Ovo okretanje ka regionalnom nadmetanju za oružje moglo bi preoblikovati politiku moći u narednim decenijama.