Univerzitet Connecticut
230

Radenka Marić je prva žena iz BiH koja je postala predsjednica jednog američkog univerziteta

B. R.
Profesorica Radenka Marić (Foto: Sydney Herdle/UConn Photo)
Profesorica Radenka Marić (Foto: Sydney Herdle/UConn Photo)
Profesorica Radenka Marić je prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je predsjednica jednog univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je Edhem Čustović koji je jedan od osnivača Fondacije za budućnost Bosne i Hercegovine (BH Futures Foundation).

Istakao je da je Marić danas zvanično inaugurisana kao 17. predsjednica, kako je naveo, prestižnog američkog Univerziteta Connecticut.

"Danas je veliki dan za Univerzitet Connecticut, inauguriran je novi predsjednik/rektor. Ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu, bivšu Jugoslaviju. Profesorica Marić, rodom iz Dervente, danas je službeno postala predsjednica istraživačkog univerziteta prvog reda u SAD-u. Time postaje prva žena iz Bosne i Hercegovine kao predsjednica univerziteta u SAD-u i tek druga žena porijeklom iz Bosne i Hercegovina koja je postala predsjednica univerziteta u svijetu", ukazao je Čustović.

Napomenuo je da je prva žena iz Bosne i Hercegovine predsjednica univerziteta u svijetu bila Pamela Habibović u nizozemskom Maastrichtu.

Istakao je da su Marić na univerzitetu opisali kao "priznatu inovatoricu u tehnologiji čiste energije, čije je vodstvo kao potpredsjednice univerziteta pomoglo da univerzitet bude na višem nivou finansiranja istraživanja".

Naveo je da je Marić rođena i odrasla u Derventi, da je diplomirala na Univerzitetu u Beogradu te da je na Univerzitetu u Kjotu magistrirala i doktorirala nauku o materijala i energetici.

Poslije 12 godina u Japanu, 2001. se preselila u SAD da bi radila u startup kompaniji za čistu energiju. Tri godine kasnije počela je voditi Institut za inovacije gorivih ćelija pri Nacionalnom istraživačkom vijeću Kanade.

Univerzitetu Connecticut, kako je napomenuo Čustović, pridružila se 2010. kao profesorica hemijskog i biomolekularnog inžinjeringa. Tokom 2016. i 2017. bila je gostujući profesor Fullbrightove katedre na Politehničkom univerzitetu u Milanu.