Više od 1.500 ljudi
767

Maršom mira u Dortmundu obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

S. Š.
U Dortmundu održan Marš mira i obilježena godišnjica genocida u Srebrenici
U Dortmundu održan Marš mira i obilježena godišnjica genocida u Srebrenici
U njemačkom gradu Dortmundu danas je održan Marš mira kojim je obilježena godišnjica genocida u Srebrenici.

Ove godine je iz Dortmunda poslat apel njemačkim političarima da izrade i usvoje rezolucije o Srebrenici i da više rade na stabilnosti BiH.

"Molimo vas učinite sve da genocid u Srebrenici napokon uđe u udžbenike i da se Srebrenica nikada više ne ponovi, posebno sada u Ukrajini“, poruka je koja je danas poslata iz Dortmunda na adresu njemačkih političara.

"Sada je prilika da se postigne društveni i politički koncenzus o tome da se ne poriču historijske činjenice da je u Srebrenici izvršen genocid“, kaže Amir Aletić iz udruženja Amanet e.V.NRW.

Sabine Poschmann, zastupnica SPD-a u njemačkom parlamentu je ponovila zahtjev da Srbija prizna genocid u Srebrenici i istakla da se trenutno vidi da Rusija pokušava utjecati na situaciju u BiH što ne donosi stabilnosti zemlje.

"Radit ćemo na tome da BiH dobije kandidatski status i da što prije postane punopravna članica EU. Dio naše rezolucije je da Bundestag jasno kaže da se mora prihvatiti da je u Srebrenici izvršen genocid", izjavila je Poschmannova.

Iz Dortmunda je poslat apel njemačkim političarima da izrade i usvoje rezolucije o Srebrenici
Iz Dortmunda je poslat apel njemačkim političarima da izrade i usvoje rezolucije o Srebrenici

Maršu mira je prisustvovao i veoma dirljiv govor održao Hasan Hasanovic koji je preživio genocid u Srebrenici i mrtvog brata nosio više od 20 kilometara jer nije želio da njegovo tijelo ostane, kako kaže, na okupiranij teritoriji.

"Imam osjećaj da se Srebrenica ubrzano zaboravlja. Moje lično mišljenje je, ako zaboravimo, da će se, ne daj Bože, ponoviti i da bi moglo biti mnogo gore", kaže Hasan.

U Dortmundu se okupilo oko 1.500 onih koji žele da se genocid u Srebrenici ne zaboravi.

Današnji skup u Dortmundu je također jedna vrsta skretanja pažnje na BiH i poruka njemačkim parlamentarcima pred kojim je rezolucija o BiH, koja bi trebala biti usvojena još prije ljetne pauze, ali i EU da Bosni i Hercegovina što prije dodijeli kandidatski status i omogući da zemlja konačno bude država koju neće napuštati građani, posebno mladi.