Generalni konzulat BiH u Štutgartu: Mole se građani BiH da ne napuštaju mjesto prebivališta

Generalni konzulat BiH u Štutgartu: Mole se građani BiH da ne napuštaju mjesto prebivališta
81
E. Sk.
22.3.2020. u 16:44
16
komentara
81

dijeljenja
Generalni konzulat BiH u Štutgartu: Mole se građani BiH da ne napuštaju mjesto prebivališta
Uvođenje nužno potrebnih mjera u borbi protiv širenja koronavirusa / COVID-19 u Saveznoj Republici Njemačkoj rezultiralo je masovnim zatvaranjem proizvodnih pogona, preduzeća s uslužnim djelatnostima kao i javnih preduzeća i ustanova.
Socijalni život sveden je na minimum, obustavljen je javni prijevoz, zatvoreni parkovi, a građanima se sugeriše da ostaju kod svojih kuća te tako daju doprinos u borbi protiv ovog opakog virusa.

Prema podacima koje redovno ažurira Institut Robert Koch, u subotu u podne u Njemačkoj je potvrđeno 22.364 slučaja zaraze virusom, a od toga u Baden-Wurttembergu 3818 slučaja. Posljednih dana generalni konzulat BiH u Štutgartu zatrpan je brojnim pozivima bh. građana koji žive i rade u ovom dijelu Njemačke s upitima o mogućnosti povratka u BiH, kao i problemu s kojim se susreću nakon isteka viza ili dozvola boravka dužim od 90 dana. Tim povodom oglasio se Began Muhić, generalni konzul BiH u Štuttgartu.

"Prema redovno ažuriranim informacijama s kojima raspolažemo trenutno ne postoji organizovani način prevoza putnika autobusnim, željezničkim ili avionskim saobraćajem prema BiH. Sugerišemo građanima BiH koji se nalaze u ovom dijelu Njemačke da ne napuštaju svoja mjesta prebivališta i da ne kreću individualno prema Bosni i Hercegovini. Time ugrožavaju ne samo svoje, već i zdravlje svoje porodice. Svi oni koji se ogluše o naše apele i sugestije trebaju biti svjesni da predstavljaju veliku potencijalnu prijetnju širenju koronavirusa i isti će biti tretirani restriktivnim mjerama karantine i izolacije prilikom ulaska u BiH",
poručio je Muhić.

Diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u Njemačkoj blagovremeno su
aktuelizirali problematiku građana, dodaje, kojima uskoro ističe viza ili dozvoljeni period boravka do 90 dana.

"Od nadležnih institucija SR Njemačke dobili smo obavijest da se građani suočeni sa ovim problemom trebaju obratiti, prije isteka vize, Uredu za strance u općinama njihovog prebivalištva, te mailom dostaviti potrebne dokaze skeniranih dokumenata i za iste će biti omogućeno produžetak istih. Također se mole
građani da se isključivo obraćaju mailom i telefonom, a nikako da idu lično u sjedišta Ureda za strance, a ukoliko bude potrebno dostavljati dodatnu dokumentaciju isti će ih kontaktirati putem maila ili telefona", kazao je generalni konzulat BiH u Štutgartu.

Dodao je da su dežurni broj telefona i e-mail istaknuti na njihovoj web stranici gkbih-stuttgart.de
Prijavi grešku


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...