Brojne zvanice
691

Dan državnosti BiH obilježen i u Češkoj: Pragom su odjekivali zvuci domovine

V. K.
U četvrtak navečer u Pragu je održana gala večer kojom je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine i 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i Češke.

U izuzetnom programu koji je organizovala Ambasada BiH u Češkoj i ambasadorica Martina Mlinarević događaj su uveličali Antonija Batinić s Kupresa i pijanist Gabrijel Prusina iz Mostara, oboje članovi Mostar Sevdah Reuniona.

"Na pozornici im se zatim pridružio izvrsni Predrag Duronjić, uz Aidu Mujačić iz Tuzle. Pragom su zaista odjekivali božanstveni zvuci Bosne i Hercegovine", naveli su organizatori.

Prije intoniranja himni, zastave Bosne i Hercegovine i Češke Republike u dvoranu su unijeli veterani i generali češke Armade koji su devedesetih služili u BiH, što je bio divan način da im se zahvali za njihov rad.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Češkoj odala je i počast za dvoje Čeha koji su, kad je bilo najteže, pomogli Bosnu i Hercegovinu te su bili desna ruka naših ljudi, nesebična pomoć i podrška kad su devedesetih godina stigli u Češku. To su Šimon Panek i Dana Nemcova, danas jedni od najuglednijih Čeha.

Ovom se večeri odala i počast dvojcu koji je zadužio našu domovinu svojim radom i angažmanom kroz sve godine svog života u Češkoj, Edibu Edi Jaganjcu, čuvenom sarajevskom ratnom hirurgu, autoru knjige "Sarajevska princeza", koja je bila najprodavanija knjiga u Češkoj u godini kada je izdata i pokojnom Vesi Đoremu, filantropu i humanisti koji je živio kulturu Bosne i Hercegovine pronosio u Češkoj svojim istaknutim radom.

"Uručeno im je priznanje s radom proslavljenog akademskog slikara Aldina Popaje iz Jajca, nastanjenog u Pragu. Više od 50 stranih ambasadora, čeških zvanica i Bosanaca i Hercegovaca uveličalo je ovu noć u dvorani praške Akademije muzičke umjetnosti čuvenom HAMU", saopćeno je.

Također, ambasada je uputila i posebnu zahvalnicu svima koji su učestvovali u organizaciji ovog događaja.

"Ambasada se posebno zahvalila onima koji su pomogli organizirati ovu večer: Češko-bosanskoj privrednoj komori, i to posebno Tariku Altumbabiću, Damiru Bajagiloviću, Adamu Lukešu i Harisu Imširagiću, restoranu Kogo Slovansky Dum, Aidi i Mići Periću, Neli i Borislavu Bačeviću, Mireli i Renatu Bohm - Corto Old Town Residence, Mirsadu Avdibegoviću, Elvisu Pršešu, Vladi Vukoviću, Draženu Džidžanoviću i Senadu Bijediću", zaključili su iz Ambasade BiH u Češkoj Republici.