Britanski lordovi i parlamentarci na svečanoj večeri u Ambasadi BiH u Londonu

Britanski lordovi i parlamentarci na svečanoj večeri u Ambasadi BiH u Londonu
38
S.H.P.
11.2.2020. u 13:42
14
komentara
38

dijeljenja
Britanski lordovi i parlamentarci na svečanoj večeri u Ambasadi BiH u Londonu
U Velikoj Britaniji uveliko traju pripreme oko obilježavanja komemoracije 25.godišnjice genocida u Srebrenici. Svake godine dobrotvorna organizacija "Remembering Srebrenica” (Sjećanje na Srebrenicu) odabire temu koja odražava jedan aspekt genocida koji se mora obilježiti.
Prošlogodišja tema bila je “Premošćivanje podjele – suprotstavljanje mržnji”. Inspirisala je sve ljude da izazovu one koji imaju za cilj podijeliti zajednice kao i da priznaju one koji grade mostove između zajednica.

Tema za ovu godinu će biti objavljena večeras u Westminester palači uz prisustvo zvanica iz britanske vlade i Harisa Silajdžića, bivšeg predsjednika Bosne i Hercegovine. Tim povodom, Ambasada Bosne i Hercegovine u svojim prostorijama u Londonu sinoć je organizirala svečanu večeru.
Istaknuti gosti bili su bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, vikont James Younger Leckie, ministar zajednica i vjere Lord Nick Bourne iz Aberystwyth-a, baronesa Nosheena Mobarik, direktor “Remembering Srebrenica” organizacije, uposlenici Ambasade BiH, predstavnici bh. zajednice u Velikoj Britaniji te mnogi drugi prijatelji Bosne i Hercegovine.

Ambasador Vanja Filipović iskoristio je priliku da im se svima zahvali na kontinuiranom radu na očuvanju sjećanja na srebrenički genocid, odaju počast žrtvama i preživjelima i osiguraju da se takva zvjerstva više nikada ne ponove.Silajdžić ukazao je na jedinstven stav Ujedinjenog Kraljevstva da preuzme vodeću ulogu u promociji istinskih vrijednosti u Bosni i svijetu, dok su ministar James Younger i gospodin Page govorili da se interes Velike Britanije za zapadni Balkan neće smanjiti, bez obzira na Brexit, izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije.U 2019. je više od 1100 događaja održano u Velikoj Britaniji, kojim je prisustvovalo veliki broj  ljudi. Osim komemoracija, organizacija “Sjećanje na Srebrenicu” radi u školama širom zemlje te je kroz obrazovne pakete o lekcijama naučenim iz genocida u Srebrenici i drugim obrazovnim aktivnostima radila sa više od 95.000 djece.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...