APU Mreža
16

Bh. dijaspora u Švedskoj predstavila biznis incijativu za jačanje ekonomske saradnje dvije države

L. S.
APU Mreža je neprofitna organizacija koja je nastala prije više od 20 godina koja je rezultat entuzijazma akademika, privrednika i umjetnika bosanskohercegovačkog porijekla, koji su se okupili s ciljem izgradnje mostova između Švedske i Bosne i Hercegovine.

APU Mreža je započela svoje djelovanje 2004. godine kada su Armin Kruško, Emir Dizdarević i Mirza Tuco, tadašnji studenti Kraljevskog univerziteta za tehnologiju u Štokholmu, osnovali ovu mrežu s ciljem promoviranja odnosa i saradnje između Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj, kao i promicanja poduzetništva i obrazovanja u domovini.

Od tada, APU Mreža je kontinuirano rasla i razvijala se, okupljajući sve generacije sa zajedničkim ciljem. Danas, APU Mreža ima širok spektar aktivnosti koje uključuju promociju kulture, jezika i tradicije, ali i poticanje poduzetništva i obrazovanja.

Osim toga, mreža organizira javne debate o ulozi bosanskohercegovačke dijaspore u švedskom društvu te aktivno sudjeluje u razgovorima o angažmanu dijaspore u svojoj domovini.

Jedna od ključnih inicijativa APU Mreže je APU Business, koja se fokusira na promociju i unapređenje ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Švedske. Ova inicijativa nastoji poboljšati privrednu razmjenu između dviju zemalja, posebno kroz sektore kao što su drvna i metalna industrija, energetika i IT sektor.

Kroz APU Business, APU Mreža nastoji olakšati povezivanje kompanija iz oba regiona, potičući time stvaranje novih radnih mjesta i jačanje ekonomske saradnje.

Osim ekonomskih aktivnosti, APU Mreža aktivno sudjeluje u obilježavanju značajnih datuma iz bosanskohercegovačke historije, kao što su Dan nezavisnosti, Dan državnosti, ali i memorijalni datumi kao što su "Dani bijelih traka" i "11. Juli" u znak sjećanja na žrtve genocida, jer vjeruju da je kultura sjećanja izuzetno važna za očuvanje identiteta i nasljeđa za buduće generacije.

Njihove manifestacije okupljaju istaknute pojedince i predstavnike iz obje zemlje te pružaju priliku za jačanje veza i saradnje između Bosne i Hercegovine i Švedske.

Prvi mart, jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH APU Mreža tradicionalno obilježava sa ponosom više od 10 godina. Ovu svečanost koriste kao priliku za širenje inspirativnih priča o našoj zemlji i uspješnim pojedincima i grupama te na taj način doprinose promociji pozitivnih stvari.

Ove godine, specijalni gosti večeri bili su Nj.E. Bojan Šošić, ambasador Bosne i Hercegovine u Švedskoj, Vjekoslav Vuković, Predsjednik Vanjskotrgovinske komore u BiH, Amir Čoralić, predsjednik Švedske privredne komore u BiH, te istaknuti pojedinci iz poslovnog svijeta kao što su Zlatan Golalić, Himzo Musić, Selma Kahrimanović, Adis Murtić, Damir Konakovic, Zana Karkin i Emir Ahmetspahić.

Uz podršku svojih članova, partnera i suradnika, APU Mreža nastavlja svoju misiju izgradnje mostova između Bosne i Hercegovine i Švedske te doprinosi jačanju veza između ovih dviju zemalja u svim aspektima života.