U blizini Singapura
7

Deset nestalih mornara u sudaru američkog ratnog broda i tankera

Klix.ba
Deset mornara se smatra nestalim, a pet je povrijeđeno u sudaru američkog razarača i tankera, koji se dogodio u vodama u blizini Singapura, saopćila je Američka mornarica.

Razarač USS John S. McCain, opremljen navodećim projektilima, je plovio istočno od Singapura te se pripremao za zaustavljanje u luci kada se sudario s tankerom pod liberijskom zastavom.

Nakon sudara je pokrenuta operacija spašavanja deset nestalih mornara. Pet mornara je povrijeđeno. Ovo je drugi sudar u posljednjih nekoliko mjeseci u kojem je učestvovao brod Američke ratne mornarice.

Do sudara je došlo jutros prije zore u 5:24 po lokalnom vremenu, dok je razarač plovio prema singapurskoj luci. U sudaru s trajektom je oštećena lijeva strana broda.

Američki razarač se sudario s tankerom Alnic MC, koji je također oštećen. Njegova posada nije povrijeđena, niti je došlo do curenja nafte.

U potrazi učestvuju helikopteri američke, singapurske i malezijske mornarice, kao i obalne straže. Pet povrijeđenih mornara je izvan životne opasnosti.

Razarač se uputio prema singapurskoj bazi Changi, dok je Alnic MC zaplovio u singapursku luku.