Negativan prirodni priraštaj
0

Demografija zapadnog Balkana: Sve manje Srbijanaca i Hrvata

Anadolija
Sudeći prema zvaničnim statistikama, stanovništvo nekada najmnogoljudnijih država nastalih raspadom bivše Jugoslavije polako izumire. Nacionalne statistike Republike Srbije i Republike Hrvatske, najmnogoljudnijih zemalja bivše Jugoslavije, ali i nacionalno najhomogenijih, govore da se obje te zemlje suočavaju sa vrlo ozbiljnom stopom negativnog prirodnog priraštaja.

Srbija, u kojoj je na kraju 2010. godine, što je posljednji zvanični statistički podatak o broju stanovnika objavljen u toj zemlji, živjelo 7.241.295 stanovnika, u toj godini je imala negativan prirodni priraštaj od 4,8 posto. Taj trend je nastavljen prošle i ove godine. Stoga ne čudi što je u ekpozeu prilikom imenovanja nove Vlade Srbije, srbijanski premijer Ivica Dačić, najavio da će jedan od prvih zadataka njegove administracije biti hvatanje u koštac sa bijelom kugom.

Istovremeno, druga po brojnosti žitelja među zemaljama bivše Jugoslavije, Hrvatska, koja je u 2010. imala 4.418.000 stanovnika, bilježi negativan prirodni priraštaj od dva posto.

Negativnom trendu rasta populacije nije izbjegla ni BiH, treća po brojnosti zemlja u regionu, sa procjenom od oko 3.839.737 stanovnika. BiH u 2010. godini bilježi negativan prirast stanovništva od 0,4 posto, s tim što je u Republici Srpskoj stopa negativna, a u Federaciji BiH pozitivna.

Republika Srpska ima negativan prirodni priraštaj posljednjih deset godina. Statističari u RS-u tvrde kako se broj stanovnika tog entiteta iz godine u godinu smanjuje za broj žitelja jedne manje općine, poput Berkovića ili Istočnog Starog Grada, odnosno za oko tri hiljade.

Republika Srpska u posljednjem desetljeću bilježi negativan prirodni priraštaj. Prošle godine stanovništvo RS-a, koja ima oko 1,4 miliona stanovnika, smanjivalo se po stopi od 2,9 posto.

U Federaciji BiH je stanje značajno drugačije. Prema zvaničnoj procjeni, u FBiH živi oko 2,3 miliona stanovnika i još uvijek se bilježi blagi porast broja stanovnika po stopi od 0,6 posto (podatak iz 2011.). Pozitivan prirodni priraštaj je, po posljednjim podacima, u Tuzlanskom kantonu, Sarajevski nekoliko godina unazad ima negativan trend, dok je primjerice u Bosansko-podrinjskom kantonu (Goražde) prošle godine zabilježen „evropski prosjek“, odnosno nulta stopa prirodnog priraštaja.

Rezultate zvanične statistike potvrdila je i analiza Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda, koji u jednom od posljednjih izvještaja zaključuje kako „BiH nakon 2010. godine ulazi u duži period negativnog prirodnog priraštaja“.

To potkreljuju i podaci da je prirodni priraštaj u prvim poslijeratnim godina u BiH bio pozitivan, te je njegova stopa u 1996, prvoj poslijeratnoj godini iznosila oko pet posto. U toku 2008. dolazi do pada broja živorođene djece u BiH, a istovremeno povećava se broj umrlih te je u toj godini stopa prirodnog priraštaja jednaka nuli, što znači da je u godini kad je svijet, Evropu, pa i BiH zahvatila globalna ekonomska kriza, stanovništvo BiH stagniralo. Nakon te godine, trend prirodnog priraštaja je negativan s tendencijom pada. Tako je sa 2,4 posto u 2000. godini, priraštaj stanovništva BiH, deset godina nakon toga, pao za čak dva procenta.

Za razliku od Srbije, Hrvatske i dijela BiH, Kosovo, Crna Gora i Makedonija su, prema statističkim pokazateljima, zemlje rastuće populacije. Sa procjenom broja stanovnika od oko 1,7 miliona, Kosovo je po posljednjem zvaničnom podatku iz 2010. godine, imalo prirodni priraštaj od čak 12 posto.

Procenat živorođenih u odnosu na broj umrlih u Crnoj Gori u toku 2010, zemlji s najmanjim brojem stanovnika od svih zemalja na području bivše Jugoslavije, bio je veći za 2,9 posto. Dok je stopa prirodnog priraštaja u Makedoniji u istom periodu iznosila 1,6 posto. Iako još imaju pozitivan trend, Makedonci i Crnogorci zadnjih godina bilježe usporen prirodni priraštaj stanovništva. Tako je priraštaj u posljednjem desetljeću u Makedoniji smanjen za čak dva posto, jer je 2001, u odnosu na 1,6 posto u 2010, iznosio čak 3,6 posto.