Važnost ranog otkrivanja
20

Dan narcisa u Mostaru: Samopregled je najbitniji u prevenciji karcinoma dojke

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
"Jedan narcis, jedan život" naziv je akcije koju je u Mostaru ispred Mepas Malla organiziralo Udruženje Novi pogled, a sve u cilju podizanja svjesti o prevenciji karcinoma dojke i obilježavanju Dana narcisa.

Dan narcisa posvećen je oboljelima od raka, a cvijet narcis simbolizira buđenje života, nade za bolje sutra i za oboljele je od posebnog značaja.

Boška Ćavar, potpredsjednica Novog pogleda, proživjela je pravu dramu kad joj je 2005. godine od karcinoma oboljela kćerka. Kaže kako je ovo najljepši događaj u Mostaru, jer se slavi zdravlje kroz podizanje svijest od obolijevanju od karcinoma dojke, ali i drugih karcinoma.

"Malo ko se kod nas bavi prevencijom karcinoma, trenutno je aktuelan projekt koji je finansirala Vlada HNK te će se raditi mamografski pregledi za žene od 45. do 69. godine", izjavila je Ćavar.

Ljekari, ali i udruženja prvenstveno upućuju na samopregled jer svaka žena najbolje poznaje svoje tijelo. Poslije toga dolaze ljekarski pregledi ako se posumnja u nešto.

"Posebno je važno znati da je prag obolijevanja sve niži, znači obolijevaju sve mlađe žene. Na preglede trebaju ići i one od dvadesetak godina, kao i one starije od četrdeset", kazala je Ćavar.

Tanja Goluža je prije dvije i po godine operisala karcinom dojke i sama je dokaz da je izlječenje moguće ako se ova teška bolest otkrije što ranije.

"Rano otkrivanje je najbitnije, ono spašava život. Žene moraju biti svjesne važnosti brige o vlastitom zdravlju, pregleda ultrazvukom i mamografije, a sve zavisi od životne dobi. Kozmetičaru se redovno ide bez srama, tako treba i ljekaru", poručila je Goluža.