vijesti
49

Dalida Burzić preuzima Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu

Piše: E. F.
Dalida Burzić (Foto: Klix.ba)
Dalida Burzić (Foto: Klix.ba)
Dalida Burzić, sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu, imenovana je danas na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH na mjesto glavne tužiteljice Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu.

Podsjećamo, Burzić je do sada sudila neke od najtežih slučajeva organiziranog kriminala, ali i drugih teških krivičnih djela. Između ostalog, bila je predsjedavajuća Sudskog vijeća u slučaju "Muhamed Ali Gaši i ostali", a Gašiju je izrečena prvostepena presuda od 20 godina zatvora za organiziranje kriminalne grupe koja se bavila različitim krivičnim djelima, od ugrožavanja sigurnosti i iznude do pokušaja ubistva.

Da je Burzićeva imenovana za Klix. ba je potvrđeno i u VSTV-u BiH, gdje su danas imenovani i drugi nositelji pravosudnih funkcija.

Aida Topalović imenovana je na poziciju zamjenice glavne tužiteljice Kantonalnog tužiteljstva Sarajevskog kantona, Davorka Delić na poziciju sutkinje Vrhovnog suda Republike Srpske, a Eldina Biuk na poziciju tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o Kantonalnom sudu u Sarajevu, Dubravka Krajišnik imenovana je na poziciju sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu, kao i Gordana Stojaković, Mirsada Čaušević-Dučić, Nađa Seferović, Nermina Novalija te Zorana Bošković.

Maida Trnačević imenovana je na poziciju sutkinje Kantonalnog suda u Tuzli, Dženeta Hadžić na poziciju dodatne sutkinje Kantonalnog suda u Tuzli, Draženko Lugonja na poziciju suca Okružnog privrednog suda u Bijeljini, Mladen Hrstić na poziciju tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Zapadno-hercegovačkog kantona, Martina Baković na poziciju dodatnog suca Općinskog suda u Livnu, Firdeus Alajbegović na poziciju dodatnog suca Općinskog suda u Sarajevu i Marina Ilić na poziciju dodatne sutkinje Osnovnog suda u Tesliću.

Pri donošenju Odluke o imenovanju VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da osoba nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje, odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti, ugleda i iskustva na rukovodećim poslovima.

Novoimenovani nositelji pravosudnih funkcija na dužnost će stupiti 29. decembra 2014. godine.