vijesti
0

Crveni Nosevi u posjeti djeci u 4 grada zahvaljujući akciji "Donesite i Vi osmijeh u bolnice"

Klix.ba
Uspješan završetak akcije Donesite i vi osmijeh u bolnice obilježio je posjet klovnovadoktora Pedijatrijskoj klinici KCU Sarajevo što je samo prva u nizu bolnica koje će CRVENI NOSEVI posjetiti zahvaljujući ovoj akciji.

Prvi u nizu je bio posjet sarajevskoj bolnici, a ovim povodom su inicijatori akcije kompanije Henkel i Konzum udruzi CRVENI NOSEVI uručile ček s iznosom donacije u iznosu 7.823,32 KM.

Saradnja udruženja klovnovadoktora CRVENIH NOSEVA te kompanija Henkela i Konzuma ušla je u drugu godinu, a dobro poznati i među djecom omiljeni klovnovidoktori donijet će veselje i osmijeh na lica brojne bolesne djece kojima se CRVENI NOSEVI trude pružiti podršku i olakšati boravak u bolnici. „Sretni smo što se nastavila saradnja s Henkelom i Konzumom te što smo i ove godine prisutni u Bosni i Hercegovini. Hvala svim građanima koji su podržali akciju i omogućili klovnovimadoktorima da donesu osmijeh na lica bolesne djece. Posebno nam je drago što ćemo uz Sarajevo posjetiti i djecu na liječenju u Mostaru, Banja Luci i Bihaću po prvi put. Nadamo se da će povremeni posjeti CRVENIH NOSEVA klovnovadoktora potaknuti na otvaranje lokalnih, redovnih programa koji će kontinuirano donositi smijeh i radost djeci u bolnice“, kazala je Kristina Ivanković, voditeljica odnosa s javnošću udruženja CRVENI NOSEVI. Ovo je već druga godina saradnje i projekta koji ima veliku podršku javnosti i koji svojim uspjehom najbolje svjedoči o važnosti pružanja podrške radu CRVENIH NOSEVA.

"U Henkelu smo ponosni na uspjeh ove akcije koja je sad već možemo reći postala tradicionalna i koja je još jednom pokazala da zajedničkim snagama možemo i moramo pomagati akcije klovnovadoktora, čije nesebično djelovanje donosi radost i veselje djeci i to u trenucima u kojima im to najviše znači. Posebno smo sretni što će se posjete CRVENIH NOSEVA uz Sarajevo nastaviti u još tri grada diljem Bosne i Hercegovine i što će klovnovidoktori imati priliku posjetiti više djece nego dosad", izjavio je Mario Altan, general manager Henkel Adria Laundry&Home Care.

Henkel i Konzum dugoročni su partneri CRVENIH NOSEVA čija je misija podržati rad klovnovadoktora u njihovim nastojanjima da donesu osmijeh u bolnice. „Konzum u okviru svog društveno odgovornog poslovanja kontinuirano podupire humanitarne projekte s posebnim naglaskom na one koji su namijenjeni najmlađima. Stoga smo s veseljem, u saradnji s Henkelom, podržali i humanitarnu akciju Donesite i vi osmijeh u bolnice. Sretni smo što su i naši kupci prepoznali ovaj hvale vrijedan projekt kojim zajednički pomažemo rad udruge klovnovadoktora i njihovog nastojanja da razvesele što više mališana koji se nalaze na bolničkom liječenju“, izjavila je Zvezdana Stojaković PR managerica Konzuma.

CRVENI NOSEVI od 2013. godine posjećuju djecu u bolnici u Sarajevu. “Ovom prilikom, kao psiholog, želim istaći da klovnterapija ima dokazan terapijski učinak na emocionalno stanje djece tokom boravka u bolnici, te bolju prilagodbu na hospitalizaciju i procedure liječenja. Poznato je da pozitivna psihološka prilagodba na hospitalizaciju potiče aktivnije učestvovanje djeteta u procesu vlastitog liječenja, skraćuje broj bolničkih dana i olakšava resocijalizaciju. Stoga koristim ovu priliku da se ispred tima Pedijatrijske klinike, a u ime naših malih pacijenata i njihovih roditelja zahvalim Henkelu i Konzumu koji su omogućili realizaciju ovog projekta. Posebno se želim zahvaliti timu CRVENIH NOSEVA, na entuzijazmu i na pozitivnoj energiji koju svakim svojim posjetom donesu našim malim pacijentima,“ ustvrdila je Lejla Smajić Hodžić, klinički psiholog Pedijatrijske klinike u Sarajevu.