BiH
13

Crveni nosevi u akciji "Donesite i Vi osmijeh u bolnice"

Klix.ba
Crveni nosevi i ove godine donose radost i osmijeh na lica djece koja borave u bolnicama u Bosni i Hercegovini.

Saradnja udruženja klovnova-doktora Crvenih noseva te kompanija Henkela i Konzuma počela je prije godinu dana, a sada se nastavlja s novom akcijom pomoći "Donesite i Vi osmijeh u bolnice".

Zahvaljujući ovoj akciji svi građani mogu dati svoj doprinos kupovinom Henkel deterdženata ili sredstava za čišćenje u Konzum prodavnicama jer se dio od svake kupovine izdvaja za Crvene noseve koji će od februara posjetiti dječje odjele bolnica u Sarajevu, Bihaću, Banjoj Luci i Mostaru. Najavljeno je to na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen rad udruženja i njihovi rezultati. Klovnovi-doktori u saradnji s međunarodnom organizacijom "Red Noses Clowndoctors International" u Hrvatskoj djeluju od 2010., a u više su navrata posjetili i djecu u bolnicama u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući ovom projektu tokom 2015 godine više puta su posjetili djecu u Klinici za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu gdje su kroz igru i smijeh pokušali otkloniti pažnju djece i roditelja od bolesti i strahova.

Klovnovi-doktori su posebno educirani profesionalci (glumci, muzičari i zabavljači) koji svojim terapijskim djelovanjem pomažu bolesnoj djeci i roditeljima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici. Trenutno u udruženju djeluje 18 klovnova-doktora.

"Sretni smo što se i ove godine nastavlja akcija Donesite i Vi osmijeh u bolnice koju organizuju kompanije Henkel i Konzum. Zahvaljujući toj akciji građani Bosne i Hercegovine svojom će podrškom omogućiti posjete klovnova-doktora dječjim bolničkim odjelima diljem zemlje. Crveni nosevi klovnovi-doktori posjećuju mjesta gdje se često nalaze tuga, strah i bol. I upravo je naša misija klovnovskim vještinama, brigom, muzikom i pričama donijeti radost i nadu na takva mjesta", izjavila je Mladenka Majerić, izvršna direktorica udruženja Crveni nosevi.

Henkel i Konzum dugoročni su partneri Crvenih noseva čija je misija podržati rad klovnova-doktora u njihovim nastojanjima da donesu osmijeh u bolnice.

"Izuzetno smo ponosni na uspjeh akcije i projekta koji smo započeli prije godinu dana ovdje u Sarajevu. Tad smo imali iznimnu priliku s Crvenim nosovima posjetiti djecu u Klinici za pedijatriju i osjetiti iz prve ruke koliko veselja i sreće donose klovnovi-doktori među djecu. Njihovo nesebično djelovanje pomaže i daje podršku ne samo mališanima nego i roditeljima. Drago nam je da ih i ovom akcijom možemo podržati i da će proširiti svoje posjete na još tri grada u Bosni i Hercegovini", izjavio je Alen Geko iz Henkel BiH.

"Ponosni smo na na uspjeh koji smo postigli prethodne godine. Akcija je pokazala da zajednički možemo i moramo pomagati, posebno djeci i to u trenucima u kojima im to najviše znači. Teško je pomoći svima kojima je pomoć potrebna i podržati svaki projekat, ali se nadamo da ćemo na ovaj način podići razinu svijesti društva o važnosti humora u bolnici. Ove godine ćemo to učini u četiri grada: u Sarajevu, Bihaću, Banjoj Luci i Mostaru i to me posebno raduje“, kazala je Zvezdana Stojaković PR menadžerica Konzuma.

Crveni nosevi prvi put su posjetili Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u junu 2013. godine u okviru događanja "5 dana Zagreba u Sarajevu". Od tada su posjetili i Dječji dom Egipat, SOS Dječje selo Sarajevo, poplavljena područja Orašje, Odžak i Gornju Slatinu. Ukupno su kroz ove posjete klovnovi-doktori donijeli osmijeh na lica više stotina djece.