Isplanirana otmica
718

Žena koja je otela bebu u Hadžićima je Merhunisa Dedić iz Visokog

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Žena koja je jučer otela novorođenče u Hadžićima zove se Merhunisa Dedić (1990.) iz sela Goduša kod Visokog, saznajemo iz povjerljivih izvora.

Dedić se još uvijek nalazi u MUP-u KS gdje se nad njom vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata u nadležnost Tužilaštva KS. Nakon što je ispita postupajući tužilac bit će donesena odluka da li će za nju zatražiti pritvor.

Pretpostavlja se da Dedić ima određenih psihičkih problema s obzirom na način na koji je izvela ovo krivično djelo. Utvrđeno je da je ona pomno planirala ovaj događaj te je ciljano otela ovo novorođenče.

Prije nego je došla na lokaciju iznajmila je automobil, obukla bijeli mantil, stavila hiruršku masku i stetoskop oko vrata kako bi sve uvjerila da je patronažna sestra. Pri dolasku u ulicu Igmanska pitala je djevojčicu koja se igrala ispred gdje se nalazi broj 19 i nakon što joj je djevojčica pokazala uputila se prema stanu.

Ušla je kada je u stanu bila samo tetka, majkina sestra Nađa, te ju je na prevaru poslala u kupatilo kazavši da je prolila vodu i da treba očistiti. Potom ju je zaključala i pobjegla s djetetom. Majka Lejla Ismailovski je otišla do općine da prijavi bebu, a otac Kenan je bio na poslu.

Svemu su svjedočile i komšije koje su čule viku i buku kada je Nađa lupala po vratima toaleta i dozivala pomoć. Pomogla joj je prva komšinica koja ju je otključala, a potom je pozvana policija koja je vrlo brzo reagovala. U akciji pronalaska dječaka učestvovao je veliki broj policijskih službenika, tim tužilaca Tužilaštva KS i OSA, a obaviještena je i Granična policija BiH.

OSA je locirala njen mobitel i na osnovu snimaka nadzornih kamera utvrđeno je da je ušla u Hostel Ferijalac na Marijin-Dvoru gdje ju je policija pronašla i uhapsila. Tužilaštvu KS će biti predata u večernjim satima.