Sarajevo
142

Zbog iznude osuđene još četiri osobe članice kriminalne grupe Mirze Hatića

Piše: M. N.
Privođenje Lejle Hatić u Tužilaštvo KS (Foto: Klix.ba)
Privođenje Lejle Hatić u Tužilaštvo KS (Foto: Klix.ba)
Općinski sud u Sarajevo osudio je danas četiri osobe, članice kriminalne grupe Mirze Hatića, zbog krivičnih djela prevara, iznuda i neovlašteno posjedovanje oružja. Osuđeni su Mirzina supruga Lejla Hatić, te saučesnici Hilmija Garibović, Kemal Trle i Nihad Škoro.

Nakon što je 2016. godine Mirza Hatić osuđen kao član organizovane kriminalne grupe na četiri godine i šest mjeseci zatvora, danas je osuđena i njegova supruga na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i četiri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela prevare koje je počinila kao članica organizovane kriminalne grupe.

Hilmija Garibović, koji je već ranije hapšen nekoliko puta, osuđen je na pet godina i devet mjeseci zatvora. Danas su osuđeni i Kemla Trle i Nihad Škoro, ali detalji za njih nisu saopćeni.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji pravo žalbe.

Bračni par Hatić uhapšen je zajedno s Garibovićem, Trlom i Škorom 5. maja 2015. godine u centru Sarajeva u okviru velike akcije FUP-a, koja je trajala nekoliko sati.

Oni se terete za iznudu sarajevskog privrednika Mirze Dadića. Prema navodima optužnice, od oštećenog je petorka iznudila blizu 150.000 KM. Tokom akcije pronađeno je 50.000 eura.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je 28. augusta 2015. godine.

Prema navodima iz optužnice Lejla Hatić je 2013. godine prva pozvala starog znanca Mirzu Dadića i predložila mu sastanak, kako bi razgovarali u svezi s poslom koji je ranije obećao njezinom pokojnom suprugu Rijadu Velagiću. Susret su dogovorili u restoranu Inat kuća, gdje su Dadića dočekali Lejla Hatić i Hilmija Garibović.

"Garibović je Dadiću rekao da će ga ubiti, da će organizovati ljude da ga zbodu nožem ili da ga zviznu, ako ne zaposli Lejlu Hatić. Mirza Dadić je u strahu pristao i rekao da će im pomoći, ali kada on dobije posao", piše u optužnici.

Tužilaštvo tvrdi da je Lejla nastavila zvati Mirzu Dadića, a onda ga je u jesen 2014. povezala s novim suprugom Mirzom Hatićem. Mirza Hatić i Mirza Dadić su se upoznali u restoranu Narcisa Džumhura, prvi put su razgovarali o Lejlinom zaposlenju, da bi nekoliko dana kasnije došlo do novog, nimalo ugodnog susreta. Nakon što je Dadić obavijestio Garibovića da njegova firma nije pobijedila na tenderu, uslijedio je Hatićev poziv da se ponovno sastanu u jednom ugostiteljskom objektu.

Privođenje Mirza Hatića u hotelu Bosnia (Foto: Klix.ba)
Privođenje Mirza Hatića u hotelu Bosnia (Foto: Klix.ba)

"Mirza Hatić je izvadio pištolj koji je repetirao, uperio u Mirzu Dadića i rekao da će ga ubiti. Garibović je pokušao smiriti Hatića, da bi on rekao Dadiću kako neće ubiti njega, nego njegovu kćerku. Dadić je u strahu za svoj i kćerkin život ponudio Hatiću 50.000 KM, na šta je Hatić rekao: Šta ti misliš, da sam ja niko i ništa?! Daćeš 50.000 eura meni i 50.000 eura Hilmiji i naštimat ćeš nam po 250.000 eura posla", navodi se u optužnici.

Tužilaštvo nadalje, tereti Hatića i Garibovića da su natjerali Dadića da zajedno, istu večer, otputuju u Austriju, budući da poduzetnik nije imao dovoljno novca u BiH. Dadić je svjedočio da su se njegovim automobilom odvezli u Beč, da je sutradan sa računa u banci podigao sto tisuća eura i pare predao Hatiću i Gariboviću. Nakon što su Hatić i Garibović novac podijelili - svaki je za sebe uzeo po 50.000 eura, sva trojica su se vratili u Sarajevu, ali tu iznudama nije bio kraj.