Crna hronika
35

Podignuta optužnica protiv Mirze Hatića i ostalih

Piše: E. F.
Mirza Hatić prilikom pretresa (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mirza Hatić prilikom pretresa (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je danas optužnicu protiv Mirze i Lejle Hatić te Hilmije Garibovića, Kemala Trle, Nihada Škore, Mirele Hatić i Vanesse Cigić, saznaje Klix.ba.

Optužnica je podignuta i dostavljena na potvrđivanje Općinskom sudu u Sarajevu zbog postojanja osnovane sumnje da su Mirza i Lejla Hatić te Garibović počinili krivično djelo iznude,

Iznuda i neovlašteno nošenje oružja

Kemal Trle i Nihad Škoro počinili su, prema ovoj optužnici, krivično djelo iznude, a Mirza Hatić je sam počinio krivično djelo kažnjivo po članu 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo i krivično djelo iz člana 340. stav 1. KZ F BiH u vezi sa članom 286. stav 1. KZ F BiH,

Hilmija Garibović je sam počinio krivično djelo kažnjivo po članu 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Mirela Hatić, Lejla Hatić, Nihad Škoro i Vanessa Cigić počinili su krivično djelo iz člana 340. stav 2. KZ F BiH u vezi sa članom 286. stav 1. KZ F BiH

Garibović i Lejla Hatić su počinili krivično djelo prevare iz člana 294. stav 1. KZ F BiH u vezi sa članom 31. istog Zakona.

Spektakularno hapšenje

Podsjećamo, Mirza Hatić uhapšen je početkom maja ove godine u spektakularnoj policijskoj akciji Federalne uprave policije i to u centru Sarajeva.

Osim Mirze, zbog sumnje da su počinili krivično djelo iznude, uhapšeni su i njegova supruga Lejla, Hilmija Garibović, Kemal Trle i Nihad Škoro, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iznude. No, oni su izašli na slobodu nakon što su prihvaćene žalbe njihovih advokata koji su stavili primjedbe na odluku suda kojom im je određen dvomjesečni pritvor.

Svima se na teret stavlja reketarenje Mirze Dedića, privatnika i predstavnika austrijske firme Swietelsky, koja je zajedno s firmom Alpina Bau dobila posao obnove željezničke infrastrukture u BiH vrijedan 85 miliona eura Od njega su iznudili skoro 150.000 KM.

Policija je tada pretresla stanove Hatića i Garibovića, te neke ugostiteljske objekte i automobile koje koriste osumnjičeni, a kod Hatića je pronađeno 50.000 eura.