Kantonalni sud Sarajevo
62

Završne riječi Sanjinu Sefiću iduće sedmice, pomagači ranije potpisali sporazume

M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Završne riječi u ponovljenom postupku koji se protiv Sanjina Sefića vodi na Kantonalnom sudu u Sarajevu, bit će održane u srijedu, 29. januara.

Sefić je ostao sam na optuženičkoj klupi nakon što su ostali optuženi priznali krivnju i sklopili sporazume s Tužilaštvom KS. Prvi je sporazum potpisao Saud Nišić koji je u prvom postupku oslobođen krivnje. Kantonalni sud Sarajevo osudio ga je uvjetno na godinu i šest mjeseci s periodom kušnje od tri godine zbog pomaganja Sanjinu Sefiću da sakrije vozilo kojim je u oktobru 2016. usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč.

Nišić je od samog početka suđenja pokazivao kajanje i molio za oprost porodice Malkoč i Agić, a nekoliko puta je i zaplakao na ročištima.

Nakon njega sporazume su potpisali Dino Alić i Amar Salihović koji su osuđeni na godinu i po zatvora, odnosno tri godine uslovno.

Zanimljivo je da su se sva trojica u prvom postupku izjasnili da nisu krivi i bili su oslobođeni. Postupak protiv Sare Sefić je obustavljen u skladu sa zakonom s obzirom da mu je sestra.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Sefić se tereti da je u noći 10. oktobra 2016. godine automobilom krećući se brzinom većom od 100 km na sat i prolazeći na crveno svjetlo na semaforu, na pješačkom prijelazu udario studentice Selmu Agić i Editu Malkoč nakon čega je pobjegao, a od zadobijenih povreda obje su preminule. Sefić je naredno jutro napustio BiH preko GP Uvac i pobjegao u Srbiju. Izručen je u januaru 2017. godine.

U septembru 2018. godine Kantonalni sud ga je osudio na 14,5 godina zatvora, ali je Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Tužilaštva KS te je prvostepena presuda ukinuta i u toku je ponovljeni postupak. Tužilaštvo je izmijenilo optužnicu.

Sefić se prema ovoj optužnici tereti za teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa, te za krivično djelo neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u udesu. Jedina razlika je što se u kvalifikaciji ovog drugog krivičnog djela Sefić tereti po tački 2. u kojoj se navodi da se počinilac može kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Porodice Malkoč i Agić očekuju veću kaznu u odnosu na prvobitnu presudu.

Na ročištu 29. januara bit će predstavljen nalaz vještaka Nedima Kamenjaševića koji je radio novo saobraćajno vještačenje po naredbi suda, a s obzirom da su nalazi vještaka Tužilaštva i odbrane potpuno različiti. Dok se u jednom tvrdi da je Sefić vozio brzinom većom od 100 kilometara na sat, u drugom koji je radio srbijanski vještak Milan Vujanić, navodi se da je vozio 65 kilometara na sat što je sudsko vijeće i uzelo kao relevantno u prvoj presudi kada ga je osudilo na 14 i po godina zatvora.